Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Unicefs jurist: ”Det här är fruktansvärt”

Uppdaterad 2013-05-16 | Publicerad 2013-01-30

Haddile, syskonen i Halmstad – och nu Julia, 14 med sin psykiskt sjuka mamma.

Allt fler fall med LVU-omhändertagna barn som ska utvisas kommer in till svenska Unicef.

– Det är fruktansvärt. Lagen måste ändras, säger organisationens barnrättsjurist Emma von Corswant.

Under den senaste tiden har fall som 2-åriga Haddile, syskonen i Halmstad och nu 14-åriga Julia engagerat.

Svenska Unicef, FN:s organ som verkar för barns rättigheter, uppger att man fått in flera fall med LVU-omhändertagna barn som utvisas från Sverige .

– Sedan 2011 har vi haft ett flertal fall som liknar detta och vi får in allt fler. Det här är en väldigt utsatt barngrupp. De är omhändertagna på grund av allvarliga omsorgsbrister, övergrepp eller våld och är dessutom flyktingbarn. De är i ett väldigt utsatt läge och står utan sin förälder. Och så hamnar de i skydd – och sen rycks det bort plötsligt. Det är ett fruktansvärt övergrepp, säger Emma von Corswant till Aftonbladet.

"Regeringen är nöjd"

Organisationen kräver nu att svensk lag ändras.

– De här barnen ska få samma skydd och stöd som svenska barn. Nu gör socialtjänsten en bedömning och Migrationsverket en annan, och så kan det inte se ut.

Sedan två år tillbaka har Unicef försökt trycka på genom samtal och brev till bland andra barnminister Maria Larsson (KD), migrationsminister Tobias Billström (M) och riksdagens tvärpolitiska barngrupp.

– Responsen från regeringen har varit att man är nöjd med hur nuvarande lagstiftning ser ut. Men de här barnen får inte det skydd och stöd de har rätt till enligt barnkonventionen. Hanteringen av de här barnen – att de inte någonstans får landa i någon slags trygghet och att processerna är långt utdragna, förvärrar deras tillstånd, Det är en oerhört allvarlig kränkning och lagen måste ändras så att LVU får företräde framför Utlänningslagen.

Manifestation i Halmstad

På lördag klockan 12 på Stora Torget i Halmstad hålls en manifestation för de vanvårdade LVU-omhändertagna syskonen Lukas, 8 och svårt funktionshindrade Anna, 11 som Migrationsverket vill utvisa till Serbien med mamman som de sedan tre år skyddats ifrån av socialtjänsten.

Bakom manifestationen står Rädda Barnen.

Fostermamman Ina Ivanov kommer att delta.

– Absolut. Vi försöker få dit så mycket folk som möjligt och barnens skolor kommer att komma. Rädda Barnen kommer hålla tal och jag är ingen van talare själv, men jag ska försöka säga några ord.

Sedan syskonens fall uppmärksammats, bland annat av Aftonbladet, har många hört av sig.

– Folk stödjer oss jättemycket. Jag har fått en bok av en mamma som själv har en funktionshindrad flicka skrivit. En annan kvinna som jobbat på Haagtribunalen och en jurist från Amnesty har hört av sig. Det känns bra att många engagerar sig, säger Ina Ivanov.