Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

MP:s plan: Ge alla unga sommarjobb

Publicerad 2013-05-31

Mehmet Kaplan: Under sommarlovet finns en stor risk att det skapas oro i förorterna

Idag diskuterades den brännheta fråg­an om förortskravallerna diskuteras i riksdagen.

Miljöpartiet skickar en utmaning till de andra partierna – som ska få genomslag redan till nästa sommar.

Socialdemokraterna vill i sin tur se kontaktpoliser i skolorna och större möjligheter att omhänderta ungdomar på glid.

Mehmet Kaplan.

På initiativ av Sverigedemokraterna debatterades den senaste tidens kravaller i Stockholmsförorten Husby och på andra platser i riksdagen i dag.

I samband med det presenterar Miljöpartiet en utmaning till de andra partierna.

Aftonbladet har tagit del av ett internt strategidokument där tre mål slås fast som MP tror kan göra skillnad i problemområdena redan till sommaren 2014.

– Sverige har inte råd med att det bara pratas, säger gruppledaren Mehmet Kaplan.

”Risk för oro”

För det första kräver partiet att alla unga mellan 15 och 17 år i Sverige ska erbjudas sommarjobb redan 2014. Satsningen ska till en början fokuser­as kring storstäderna.

– I Stockholm erbjuds 5 000 unga sommarjobb, men det behövs lika många till. Under varma sommarlov när ungdomsgårdarna stängt finns det en stor risk att det skapas oro i förorterna som sprider sig, säger Mehmet Kaplan.

Dessutom vill man att alla elever som riskerar att gå ut högstadiet utan fullständiga betyg ska erbjudas extra utbildning på skollov eller få stödinsatser.

”Känner sig utpekade”

Den tredje punkten handlar om hur polisen bemöter de boende i Husby och andra förorter. MP vill att polisens insatsstyrkor ska ha genomgått en värdegrundsutbildning till nästa sommar.

– Det spelar ingen roll hur frustrerade de unga är, det är aldrig okej att kasta sten på polis och brandkår, det är brottsligt och det måste vi stå upp mot. Men många känner sig utpekade och traka­sserade. Polisen har redan på ledningsnivå ett värdegrundsarbete, det borde insatspoliserna också få ta del av, säger Kaplan.

Kontaktpolis för skolor

Men också Socialdemokraterna har tagit fram en prioriteringslista. Morgan Johansson, rättspolitisk talesperson och ordförande i justitieutskottet, slår ett slag för partiets förslag om en 90-dagarsgaranti för unga men också särskilda stimulansbidrag för kommuner som erbjuder sommarjobb. Annat är att ge mer resurser till de 50 grundskolor i landet som har sämst resultat och att införa en obligatorisk gymnasieskola.

Men S vill även se en mer närvarande poliskår, där mer insatser görs i förebyggande syfte. Och man vill dessutom införa ett system där alla skolor får en egen kontaktpolis.

Partiet vill dock också att det ska bli lättare att ta hand om ungdomar som riskerar att hamna i tyngre kriminalitet, bland annat genom ökad samverkan mellan kommuner och polis men också genom LVU-åtgärder.

”Staten kan stötta”

– Det har varit nödvändigt att prioritera de polisiära åtgärderna. De som ägnar sig åt att slå sönder bostadsområden, starta bränder och kasta sten ska naturligtvis lagföras, säger Morgan Johansson.

Debatten sker på begäran av Sverigedemokraterna och alla åtta partier deltar. Regeringen anförs av justitieminister Beatrice Ask.

Miljöpartiets Mehmet Kaplan tror att det finns en god chans att flera av de andra partierna antar MP:s utmaning.

– Det kan bli en del problem med de lokala kommunerna som ju bestämmer hur många unga som ska få sommarjobb. De ska bestämma själva, men staten ska vara beredd att till viss del stötta de kommuner som inte tror sig klara kostnaderna.