Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Utpekade attentatsplan är spårlöst försvunna

Publicerad 2012-09-18

Björn Virving har detaljstuderat samtliga rapporter och vittnesmål från Hammarskjölds krasch 1961.

Björn Virving har detaljstuderat samtliga rapporter och vittnesmål från Hammarskjölds krasch 1961.

De tre plan han anser ligger bakom attacken har försvunnit spårlöst.

– Jag är den enda som lanserat en teori om vad som skulle kunna ha hänt, säger han.

Björn Virvings far, Bo Virving, var 1961 teknisk chef på Transair som ansvarade för FN:s flygtrafik i Kongo och en av de första på olycksplatsen i Nordrhodesia. Han var med i den första haverikommissionen på plats och Björn Virving har haft tillgång till dossiern med iakttagelser från samtliga vita och svarta vittnen.

– Jag är den enda som lanserat en teori om vad som skulle kunna ha hänt. Jag har lusläst alla vittnesmål och den tekniska rapporten, säger han.

Hans slutsats är att Dag Hammarskjölds plan jagades av ett eller två små tvåmotoriga plan av märket de Havilland DH 104, ”Dove” – ett brittiskt litet passagerarflygplan för matartrafik.

– Det stämmer överens om man tar hänsyn till samtliga vittnesmål, när det gäller beskrivningen av planen. Och många säger ungefär samma sak: att det var ett mindre plan som jagade det större, en kortvarig ljusstrimma i mörkret och en explosion i planet i luften.

Frösökte spåra planen

Han har lokaliserat de enda planen i området av det märket till Katanga

– De planen var också omkonstruerade för att rymma bomber, säger han.

Hans pappa försökte också att spåra de tre planen.

– Min far tog sig till basen där de var stationerade, i Kipuchi på gränsen mellan Kongo och Katanga. Där hittade han loggböcker från de tre Dove-planen, som inte fanns där längre. Man uppgav vid basen att de var på reparation i Sydafrika. Far hörde av sig till verkstaden där de påstods vara. Tyvärr var han så osmart att han uppgav i vilket syfte han ringde. De sa bara "Sorry, we can't help you".

Fotnot: Björn Virving utkom 1996 med boken ”Termitstacken” om sina slutsatser om olyckan.