Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Tony Olsson söker tidsbestämt straff

Publicerad 2012-12-03

Polismördaren Tony Olsson söker om att få sitt livstidsstraff tidsbestämt.

I en ansökan till Örebro tingsrätt ber han dem pröva hans fall.

– Jag har fram till dagens datum avtjänat drygt 13 år av mitt livstidsstraff, skriver han.

Tony Olsson, 39, avtjänar livstids fängelse för morden på polismännen Olle Borén och Robert Karlström i Malexander 1999.

Det var i slutet av maj 1999 som Tony Olsson, som numera heter Byström, tillsammans med sina två kumpaner Jackie Arklöv och Andreas Axelsson tungt beväpnade rånade en bank i Kisa.

Två poliser tog upp jakten och i byn Malexander stannade rånarna sin bil och öppnade eld mot polisbilen. En våldsam skottväxling uppstår och en kort därefter lämnar rånarna platsen.

Avrättades

De två poliserna hittades sedan döda, skjutna på nära håll med sina egna tjänstevapen.

Morden hade karaktären av en avrättning.

Axelsson kunde gripas efter att han sökt vård för en skottskada och Jackie Arklöv övermannades av en polispatrull i Tyresö, tre dagar efter morden.

Tony Olsson lyckades fly utomlands och tog sig via Tyskland till Costa Rica där han greps efter en vecka och lämnades ut till Sverige.

Samtliga tre dömdes till livstids fängelse för mord, trots att det inte gått att utreda vem av dem som avlossade de dödliga skotten.

Nu, efter tretton år, har Tony Olsson sökt om att få sitt livstidsstraff omvandlat till ett tidsbestämt straff.

Avtjänat 13 år

I sin kortfattade ansökan till Örebro tingsrätt skriver han:

"Ansöker härmed om att tingsrätten i Örebro tar upp och prövar om mitt livstidsstraff kan omvandlas till en tidsbestämd påföljd. Jag har fram till dagens datum avtjänat drygt 13 år av mitt livstidsstraff och det har gått drygt ett år och sex månader sedan tingsrätten senast, den 30 maj 2011, prövade om mitt livstidsstraff kunde omvandlas till tidsbestämd påföljd."