Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Porrkungens gömställe

Publicerad 2013-04-21

Skattesmitaren Berth Milton, 57, visar upp lyxlivet med 23-åriga flickvännen

Skattesmitaren Berth Milton, 57, är skyldig staten nära en miljard kronor – samtidigt lever han ett liv i lyx och reser världen runt med sin 23-åriga flickvän.

I dag bor porrkungen i en enorm villa på Mauritius.

Enligt prinsessan Christinas man Tord Magnuson, generalkonsul för paradisön, är det stängda villaområdet ”väldigt fint och respekterat.”

Efter Aftonbladets avslöjanden om Kronofogdens oförmåga att mäta ut porrkungen Berth Miltons tillgångar har flera personer med insyn i hans liv och entreprenörskap hört av sig. Trots den enorma skatteskulden fortsätter han att göra affärer och resa runt i världen. De senaste månaderna har han och hans flickvän Michelle Holmgrens turer gått till hans stora souterrainvilla i Andorra, lyxhotell i Dubai och Barcelona samt till London, Genève och Paris.

Parets extravaganta resor har gått att följa via de sociala nätverken Instagram och Facebook.

Fogden sliter sitt hår

Samtidigt som Berth Milton dricker champagne tillsammans med 23-åriga Michelle Holmgren sitter medarbetarna på Kronofogdens utlandskontor i Sundbyberg utanför Stockholm och kliar sig i huvudet. Det har inte fattats några nya beslut rörande Miltons skuld.

– Men vi jobbar naturligtvis vidare med ärendet, säger Maria Becht, chef på behörig myndighetsteamet på Kronofogden.

När porrkungen inte är på resande fot med sin flickvän tar han igen sig i sin 700 kvadratmeter stora enplansvilla på paradisön Mauritius. Huset ligger vid Tamarina Golf Estate på öns sydvästra kust vid floden Black Rivers utflöde i Indiska oceanen, ett stenkast från en kritvit sandstrand.

Han köpte villan med stor pool i oktober 2006 för miljonbelopp. Enligt uppgifter till Aftonbladet kostade endast trädgården över en halv miljon kronor att anlägga.

– Tamarina är ett så kallat IRS-projekt. Det betyder att utlänningar kan köpa mark, speciellt avstyckade områden på ön. Tamarina var ett av de första IRS-projekten och är mycket respekterat, säger prinsessan Christinas make Tord Magnuson, generalkonsul för Mauritius i Sverige. Tord Magnuson har ett stort nätverk på paradisön. Han har varit på plats ett trettiotal gånger och i hans arbetsuppgifter ingår bland annat att hjälpa privatpersoner och företag att bedriva handel där. Men trots det uppger Magnuson att han inte vet vem Berth Milton är.

– Nej, jag känner inte den herren, säger han.

Men Aftonbladet kan avslöja att Milton de senaste åren haft stora affärer på Mauritius. En av porrkungens mer ambitiösa affärsidéer är Coco Akvo, smaksatt kokosvatten. Produkten lanserades dock aldrig fullt ut. Man saknade finansiärer, uppger initierade källor.

En annan affärsplan var att öppna en lejonpark utanför Barcelona. Enligt uppgifter till Aftonbladet anlitade Milton en lejontämjare medan han planerade djurparken.

Från porr till el

En tredje affärsplan var att investera i förnyelsebar ­energi på Mauritius. En plan som nyligen slutade med en stämningsansökan i Uppsala tingsrätt.

Berth Milton startade företaget Greenergy på Mauritius tillsammans med Johan Gillborg, en gammal kollega från tiden i porrimperiet Private. Planen var att sälja el till staten Mauritius. Affärsidén skulle genomföras tillsammans med Hexicon AB, ett svenskt bolag som konstruerar havsbaserade våg- och vindkraftverk.

De långtgående planerna slutade i tingsrätten. Miltons bolag Greenergy stämmer nu Hexicon AB på över en miljard svenska kronor.

Milton hävdar, via sitt juridiska ombud Peter Löhr, att han blivit förd bakom ljuset av det svenska bolaget som han anklagar för bland annat avtalsbrott och för att ha förorsakat honom stor ekonomisk skada.

Något som inte stämmer enligt Anders Tunbjer, vd för Hexicon:

– Han utnyttjar sitt dåliga namn för att dra ner företag i skiten, säger han.

Enligt Anders Tunbjer är stämningen ”bara trams” och han är inte orolig.

– Det finns inget skrivet över huvud taget. Det är sådan här skit man får ta om man ger sig in i affärer med honom, säger han.

Skulle tillträtt

Planerna gick så långt att Milton, Gillborg och Tunbjer hade möten med representanter från Mauritius statliga elmyndighet CEB, med finansministeriet och med regeringsföreträdare. Bland annat träffade de landets vice-premiärminister Rashid Beebeejaun och miljöministern Devananand Virahsawmy.

Det tänkta energibolagets struktur var även fastställd och spanjoren Joan Laporta var tänkt att tillträda som vd. Advokaten och politikern Laporta var mellan 2003 och 2010 fotbollslaget FC Barcelonas president. Han låg bland annat bakom värvningarna av Zlatan Ibrahimovic och den spanske anfallsstjärnan David Villa till Barcelona.

Ex-presidenten i Barcelona är nu kallad som vittne till tvistemålet mellan Berth Milton och Hexicon.

På Private Media Group vill man inte veta av Berth Milton och inte heller kommentera hans affärer.

– Faktum är att han inte längre är inblandad i Private på något sätt. Vad vi vet är han troligen inte aktieägare längre och han är inte heller en av företagets borgenärer, skriver Charles Prast, Private Media Groups nuvarande vd, i ett mejl.

”Vet inte var han bor”

– Vi har hört så pass mycket om hans aktieaffärer tidigare (...) och vi misstänker att han inte har så mycket kvar. Men det är bara en kvalificerad gissning, skriver Prast.

När det gäller Miltons förehavanden i dag uppger den nuvarande porr-vd:n att han inte har någon kännedom om det:

– Tyvärr vet vi inte var Mr Milton bor och har inga kunskaper om hans personliga eller professionella aktiviteter, skriver han.

Aftonbladet har förgäves sökt Berth Milton. Dels för att fråga hur han ska betala tillbaka sin skatteskuld till staten och dels för att ge honom möjlighet att bemöta kritiken från Anders Tunbjer med flera.

Men porrkungen fortsätter att hålla sig undan.

– Il n’est pas ici - Han är inte här, är beskedet som levereras av en kvinna med kreolsk brytning över den knastriga telefonlinjen från Mauritius.