Varnar för ”copycats”

Publicerad 2011-08-01

Terrorexperten: Bilden av en leende Anders Behring Breivik kan trigga andra

Magnus Ranstorp.

Norska polisen gjorde ett misstag – de lät världen se Anders Behring Breiviks leende ansikte efter terrordåden.

Det ökar risken för ”copycats”, enligt terrorexperten Magnus Ranstorp.

– Bilden stärker hans image som oövervinnelig. Individer med samma psykologiska profil kan inspireras, säger han.

MISSTAGET Norska polisen körde Anders Behring Breivik i en bil med otäckta fönsterrutor efter häktningsförhandlngarna – och hela världen kunde se terroristens leende ansikte. Ett stort misstag, enligt experten Magnus Ranstorp. ”Indivdier med samma psykologiska profil kan inspireras”, säger han.

I bilen från häktningsförhandlingarna vid Oslo tingsrätt, tre dagar efter att han dödat nästan 80 människor, log Breivik mot kamerablixtarna.

– Han såg nöjd och belåten ut. Han uppvisade inga andra känslor än att han uppnått det han ville uppnå, säger Magnus Ranstorp.

Tejpade påsar

Ranstorp reagerade starkt mot att norska polisen körde honom i en bil med otäckta fönsterrutor. Dagen därpå, under transporten från polishusets häkte till Ila-fängelset utanför staden, kunde omgivningen inte se honom.

– Då hade de tejpat plastpåsar för bilfönstren. De uppgav att det var för Breiviks säkerhet, men det är bara en efterkonstruktion. Polisen hade uppenbarligen insett att de gjort fel.

Spridningen av massmördarens glada uppsyn får personliga konsekvenser för de efterlevande.

– Bilden av hans självgodhet skär genom sorgen hos alla anhöriga, säger Ranstorp.

Men dessutom finns det en allvarlig risk för att Breiviks leende inspirerar så kallade copycats – personer som försöker utföra liknande dåd.

”Var onödigt”

Magnus Ranstorp, som är enhetschef vid Försvarshögskolan och ingår i EU:s expertnätverk inom terror och högerextremism, säger att Anders Behring Breivik är exceptionell i sin kombination av omständigheter, personlighet och agerande.

Men om han lyckas ”sälja in” sin egenkonstruerade fantasivärld till andra med samma personlighetstyp, kan de inspireras att ta efter.

”Finns en risk”

– Det finns alltid en risk för copycats. Risken är, precis som den norska säkerhetspolisen säger, okvantifierbar. Den går inte att bedöma i förväg – den vet vi ”när vi vet”. Men att den bestående bilden av Breivik i folks medvetanden blev den nöjda, var onödigt i det här läget. Det blir helt klart en säkerhetspolitisk fråga. Bilder av honom borde ha undvikits fram till dess att rättsprocessen drar i gång 2012.

– Oavsett hur trovärdigt det är att vi får se efterapningar, så kommer attentaten helt klart påverka säkerheten kring arrangemang som Almedalen och ungdomspolitiska miljöer, säger Magnus Ranstorp.