Palin slår tillbaka: ”Kan min historia”

Publicerad 2011-06-06

MOT PRESIDENTPOSTEN?  Det är fortfarande oklart om Sarah Palin kommer att ställa upp som republikansk presidentkandidat.

Kalla för guds skull inte Sarah Palin okunnig.

Då blir hon arg.

– Jag kan min amerikanska historia, säger hon till Fox News.

Aftonbladet berättade i går om den amerikanska politikern Sarah Palins senaste utspel, när hon under sin turné runt om i USA blandade ihop historien och kallade frihetskämpen Paul Revere för fiende.

Nyheten spreds runt om i världen och vän av ordning kanske kunde tycka att Sarah Palin borde backat.

Men icke.

Fick det om bakfoten

Sent i går kväll intervjuades den forna vicepresidentkanditaten av Fox News, där man påpekade vad hon sagt.

”Du vet att du fick det om bakfoten, va?” frågade reportern Chris Wallace.

Men Sarah Palin, som sägs bli republikanernas presidentkandidat 2012, fortsatte att insistera att hon hade historien på sin sida.

– Jag fick det inte alls om bakfoten, svarade hon.

Enligt Nationalencyklopedin var Paul Revere en amerikansk silversmed verksam i Boston som även blev känd som nationalhjälte under amerikanska frihetskriget.

Varnade amerikanerna

Det var natten till den 18 april 1775, under amerikanska revolutionen, som Paul Revere genomförde sin berömda ritt från Charlestown till Lexington och Concord, för att förvarna de amerikanska soldaterna att brittiska trupper närmade sig.

Händelsen beskrivs bland annat i poeten Henry Wadsworth Longfellows berömda dikt ”Paul Revere's Ride”.

”Kan min historia”

Men det är alltså uppslagsverkets version. Palin har en annan, som hon med glädje delgav Fox News.

– En del av hans ritt gick faktiskt ut på att varna britterna. Han varnade visst britterna. Jag kan min historia, svarade Palin.

Var denna nya kunskap om det viktiga kapitlet i amerikansk historia kom ifrån är dock oklart och nu har en hetsig debatt utbrutit bland diverse olika nyhetsmedier i USA, där en del ställer sig bakom Palin men där majoriteten hånar henne.

Sarah Palin vägrade också i intervjun att svara på frågan huruvida hon kommer att ställa upp som presidentkandidat 2012.