Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Giftleksaker vanliga i svenska butiker

Uppdaterad 2011-10-30 | Publicerad 2011-10-29

En av tre eldrivna leksaker innehöll bly och kadmium — som kan ge nervskador och bryta ner skelettet. Undersökningen från Kemikalieinspektionen oroar trebarnsmamman Åsa Lind:

— Många leksaker är presenter och det är omöjligt att kontrollera allt som förälder, säger hon.

24 av 78 leksaker i undersökningen innehöll för höga halter av bly och kadmium. Bägge är tungmetaller som kan ge allvarliga skador om barnen får dem i sig. Alla leksakerna säljs i svenska butiker, exempelvis på Stor och Liten och i Onoffs nätbutik.

— Exponering för bly kan ge skador på nervsystemet och medföra försämrad intellektuell utveckling och prestationsförmåga. Kadmium kan orsaka skador på njurarna och skelettet, säger Emil Jansson, inspektör på Kemikalieinspektionen.

Ansvar på importörerna

Myndigheten har kontrollerat eldrivna leksaker i tre år och fått liknande resultat även i tidigare undersökningar. Ansvaret för leksakerna ligger inte på butikerna utan på importörerna – tio av dem riskerar nu åtal för miljöbrott, enligt sajten testfakta.se.

Kemikalieinspektionen tror inte att det finns något större skäl till oro för föräldrarna eftersom tungmetallerna mest har hittats inuti produkterna.

— Tungmetallerna är alltså svåråtkomliga för barnen och jag skulle säga att det inte är så stor risk att barnen kommer i kontakt med dem, säger Emil Jansson.

Det lugnar inte trebarnsmamman Åsa Lind som är i färd med att köpa leksaker på en butik i Stockholm när Aftonbladet träffar henne:

— Barnen plockar ju isär leksaker och dessutom går de sönder. Och barn tycker om att leka med dem även när de är trasiga, säger hon.

”Omöjligt kontrollera allt”

Åsa Lind tycker också att kontrollerna måste bli hårdare innan en leksak kommer ut på marknaden.

— Jag håller koll på vilka  plastleksaker jag köper så att de inte innehåller gifter, och att de inte har för mycket smådelar. Men det är omöjligt att kontrollera allt. Ett barns leksaker är ju ofta presenter från andra barn och från mor- och farföräldrar, säger hon.

Aftonbladet har sökt flera av importörerna för en kommentar.