Rebellerna: Vi ska regera Libyen direkt

Publicerad 2011-08-24

Inleder arbetet med att bilda regering på onsdag

Rebellerna har precis tagit över Gaddafis högkvarter.

Men man ser direkt framåt – och tänker ta över landet inom de närmsta dagarna.

Muammar Gaddafi har knappt tvingats ifrån sitt högkvarter Bab al-Azizya förrän rebellernas plan för Libyens framtid börjar utformas.

Motståndet var minimalt när man på tisdagseftermiddagen tvingade sig in i högkvarteret och snart hade man börjat länsa det på Gaddafis ägodelar. Nu ska minnet efter honom bort helt.

Rebellfästet flyttas

Redan inom ett par dagar hoppas man flytta sitt egna högkvarter från Benghazi till Tripoli, och under en presskonferens berättade det nationella övergångsrådets Mahmud Jibril om andra förändringar man vill göra.

Bland annat vill man redan under onsdagen inleda arbetet med att inrätta en regering i huvudstaden.

– Vi måste vara transparenta under världens blickar. Nu måste vi fokusera på att läka och återställa våra skador, säger Jibril enligt AFP.

Han säger också att han räknar med att det kommer att komma mindre uppror från Gaddafianhängare, men att han inte är orolig för att man kommer att tappa kommandot i Libyen.

Redan på tisdag ska Jibril träffa Italiens Silvio Berlusconi i Milano och på onsdag ska han träffa Frankrikes Nicolas Sarkozy.

Många miljarder ska föras över

I Qatar kommer det också att hållas ett möte med donationsländer då man ska komma fram till hur 2,4 miljarder dollar – drygt 15 miljarder kronor – ska kunna ges till det nationella övergångsrådet för att betala ut löner till libyer. Man ska även diskutera hur man ska styra upp den enorma sjukvårdsinsats som behöver göras i landet.

Under tisdagen blev USA ett av de länder som gick ut och berättade att de har betydande summor libyska medel som man fryst när inbördeskriget inleddes i februari. Bara från USA finns 1,5 miljarder dollar som ska gå till att bygga upp landets ledning och till humanitära insatser.

Samtidigt är det många libyska rebeller som i intervjuer har gett uttryck för att man inte kommer att sluta leta efter den numera försvunne diktatorn Muammar Gaddafi.

Varken han eller de söner som under tisdagsmorgonen inte hittats var fortfarande borta under natten mot onsdag.

Det spekuleras i att de kan ha flytt ner i de enorma tunnelssystem som utgick från högkvarteret Bab al-Azizya.

Följ ämnen i artikeln