Fjärde migrations- domstol inrättas

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2011-03-03

Mp och Alliansen överens om migrationspolitiken

En fjärde migrationsdomstol inrättas för att förkorta handläggningstider.

Det avslöjade regeringen och Miljöpartiet på en gemensam presskonferens i dag.

Genom överenskommelsen stänger man enligt Fredrik Reinfeldt dörren för Sverigedemokraterna.

Regeringen och Miljöpartiet har gjort en heltäckande ramöverenskommelse om migrationspolitiken.

Statsminister Fredrik Reinfelt kallar överenskommelsen ”historisk”.

– Den lägger en långsiktig grund för en human rättssäker och ordnad migrationspolitik sa Reinfeldt under presskonferensen på torsdagsmorgonen.

”Ett vägval”

Han sade också att överenskommelsen markerar ett vägval för Sverige.

– Vi fortsätter på en väg mot en humanitet och ordning, det här är ett vägval som stänger dörren för främlingsfientliga krafter.

Ett uttalande som anspelade på Sverigedemokraterna.

– Vi stänger dörren på det enda område som de egentligen bryr sig om och vill ha inflytande över.

Träder i kraft 2012

Även utbildningsminister Jan Björklund (FP) uttalade sig:

– Gömda barn har rätt att gå i skolan, sa han.

Han menar att det är regeringen som ska ta ansvar för att säkra barns skolgång – och att ansvaret att låta barnen gå i skolan inte ska ligga på vissa lärare och rektorer som det gör i dag.

Den nya migrationsdomstolen ska lagstiftas och träder i kraft hösten 2012.

– Det finns en risk att Miljöpartiet kommer att få kritik från exempelvis Vänsterpartiet, men de har inte varit med och påverkat på riktigt. Vi samarbetar med regeringen just för att de är regeringen. Det är så man kan påverka politiken på riktigt, säger Maria Wetterstrand.

Vården av papperslösa

En utredning för hur vården för papperslösa ska se ut ska vara klar i maj. Sverige har tidigare kritiserats för hur de hanterar just vårdfrågorna för papperslösa, och enligt Göran Hägglund har de som arbetar i vården tvingats avgöra själva om de ska ge vården. Flera landsting i landet har redan skapat egna regelverk för hur de hanterar de papperslösa.

– Nu ska det skapas ett gemensamt regelverk. Ambitionen är att utvidga det regelverk som finns i dag så att fler ska omfattas, säger Göran Hägglund.

Samarbetet mellan regeringen och Miljöpartiet ska fortsätta hela mandatperioden, och det ramavtal som de i dag har kommit överrens om ska diskuteras vidare.

– Vi har nått ett så pass bra resultat att vi tycker att det är viktigt att fortsätta det här samarbetet. Vi ser nu ett antal förändringar i rätt riktning tack vara att Miljöpartiet har varit med, säger Maria Wetterstrand.