Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Doldis blir ny rysk premiärminister

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-17

Men är Viktor Zubkov också Rysslands näste president?

En 66-årig före detta sovchoz-bas har utsetts till Rysslands premiärminister.

Nu ska Viktor Zubkov leda landet genom två tunga valrörelser.

Men ryssarna ställer sig frågan: Är pensionären Zubkov också landets näste president?

Viktor Zubkov - Rysslands nya premiärminister.

Att president Vladimir Putin avsatte den anonyme premiärministern Michail Fradkov var ingen överraskning. Ommöbleringar i ryska regeringar är vanliga inför val. Att Viktor Zubkov utsågs till ny regeringsordförande var desto mer oväntat. Alla hade ju trott att den förre försvarsministern och nuvarande förste vice premiärministern Sergej Ivanov skulle ta över rodret för att sedan väljas till Putins efterträdare.

Tre valmöjligheter

Nu hände någonting helt annat och i Ryssland ställer man sig frågan: Vad var syftet med att utse en okänd statstjänsteman till premiärminister? Vilken är Putins plan för hur landet ska styras framöver?

Enligt Novaja Gazetas politiska reporter Julija Latynina finns tre vägar att gå för presidenten. Tre vägar med för- och nackdelar.

Avgå. Här är fördelen, enligt Latynina, att Putin lämnar presidentposten med flaggan i topp. Stannar han kvar väntar en nedgång av oljepriset som är så viktigt för Rysslands ekonomi och dessutom flera oroshärdar i Kaukasus. Å andra sidan är det omöjligt för en ”härskare” av Putins sort att helt lämna ifrån sig all samlad makt till någon annan.

Stanna kvar. Det tillåter inte konstitutionen men många i Ryssland önskar att Putin fortsätter på presidentposten ytterligare en period. Men att stanna skulle innebära att Putin blev helt beroende av starka vänner i landet, skriver Latynina. Att gå emot den ryska grundlagen skulle innebära att kritiken från väst mot Putin som bristande demokrat växte ännu mer. Det skulle aldrig mer bli några fisketurer med amerikanska presidenter. Att stanna kvar skulle göra Putin till en marionett i händerna på starka krafter i Ryssland.

Avgå, för att återvända. En "provisorisk" president, som Viktor Zubkov, skulle inom ett eller ett par år kunna ändra konstitutionen så att en president i framtiden väljs på fem eller sju år istället för i dag på fyra år. Då skulle ett nytt val hållas och Putin skulle åter väljas till president. Men här finns faran, menar Latynina, att den provisoriske presidenten får smak för makten och inte alls har lust att ge bort den efter bara ett par år.

Hur Vladimir Putins egna tankegångar går vet naturligtvis ingen. Under ett möte i OS-staden Sotji med utländska statsvetare sa presidenten, enligt Novaja Gazeta:

Utesluter inte möjligheten

– Ryssland behöver ingen svag president. Jag har inte slitit i åtta år för att ge makten till en svag president.

På frågan om han kan tänka sig att återvända till makten vid nästa presidentval år 2012 svarade Putin:

– Jag ser inte så långt fram, men jag utesluter inte möjligheten. Men jag hoppas att jag år 2012 har hittat en så intressant sysselsättning att jag vill fortsätta att ägna mig åt den även efter 2012. Tror ni att det är så roligt att sitta i Kreml och läsa alla dumheter som journalisterna skriver om mig?