Tvingades söka asyl i Sverige
Publicerad 2015-11-13
MALMÖ/KÖPENHAMN. Sveriges tillfälliga gränskontroll ska skapa ordning i flyktingmottagandet.
Men för flera flyktingar har det i praktiken inneburit att de tvingats söka asyl här – fast de vill resa vidare.
– Jag vill till Finland. Jag har bekanta där, säger Ali från Afghanistan.
Gränskontrollerna verkar ännu inte ha fått effekt på flödet av flyktingar över Öresundsbron till Sverige. Mellan klockan 21 och 22 på torsdagen plockade polisen av omkring 150 flyktingar från tågen och i den takten fortsatte det under kvällen.
Men däremot har en effekt av de tillfälliga kontrollerna blivit att flyktingar som vill vidare till ett annat skandinaviskt land kan bli kvar i Sverige trots att de inte vill stanna här.
På torsdagskvällen kom ett stort antal flyktingar från Danmark med tåget över Öresundsbron som egentligen ville fortsätta vidare. De blev bedrövade när de förstod att de inte fick resa vidare, att det inte var fri lejd till Finland och Danmark.
– Jag är helt chockad. Jag trodde att Sverige var ett transitland, säger Ali från Afghanistan.
– Jag vill till Finland. Jag har bekanta där. Det här är fruktansvärt.
Slut på pengar
Polisen har ledsagat Ali, som vill vara anonym och egentligen heter något annat, och ett tiotal andra afghaner av tåget och nu står de i mitten av en fålla och väntar.
Alis ögon är oroliga. Han tittar långt bort – bortanför avspärrningsbandet och bortom polisryggarna.
Han frågar om och om igen polisen varför de inte kan resa vidare. En av poliserna förklarar lugnt och metodiskt att nu är det nya regler.
Ali har två val – antingen söka asyl i Sverige eller åka tillbaka till Danmark. Det blir svårt att resa till Finland från Danmark, påpekar Ali.
– Mina pengar är slut. Jag hade köpt biljett för sista biten men nu har jag inget mer, säger Ali uppgivet.
Några killar som kommer från Etiopien säger till polisen att de vill till Norge. Där finns många landsmän, förklarar de. En polis svarar vänligt: ”Tyvärr går det inte att åka vidare – Sverige är inte längre ett transitland”.
Polisen visar Etiopierna till sidan av fållan. Där får alla stå som säger att de inte vill söka asyl i Sverige. De ska skickas tillbaka till Danmark.
”Asyl? Sweden?”
Kvar i mitten av fållan står Ali med två kamrater. De flesta som kom med samma tåg har valt att gå ut genom den enda öppningen i avspärrningen. Det är vägen till att påbörja asylprocessen i Sverige.
Till slut höjer den ena polisen rösten något och säger ”Asyl? Sweden?” samtidigt som han pekar mot öppningen och migrationsverkets buss som står ett hundratal meter bort.
Ali sänker blicken och börjar gå mot öppningen.
32-årige Nasar som flytt från den IS-kontrollerade staden Mosul i Irak fick samma val som Ali men valde att åka tillbaka till Danmark. Trots att hans plan är att ta sig till Norge där han fru väntar.
– Jag reste till Malmö men när polisen sa att jag var tvungen att söka asyl eller vända valde jag att åka tillbaka hit, säger han.
Nu är han fast på Köpenhamns Hovedbanegård.
”Vet inte vad jag ska göra nu?”
Han kan inte heller ta färjan från Köpenhamn till Oslo eftersom han inte släpps på utan id-handlingar.
– Jag vet inte vad jag ska göra nu. Jag vill bara vidare till Norge så jag kan träffa min fru, säger han.
Nasar, 32, är inte ensam. Enligt volontärarbetare på Köpenhamns Hovedbanegård har uppåt 30 personer under dagen vänt tillbaka till Danmark efter att ha nekats inträde i Sverige.
– De vet inte vad de ska göra. De vill till sina familjer i Norge och Finland men har ingen möjlighet att ta sig dit, säger Erkan Sari, 26, som samordnar volontärerna på hovedbanegården.
Sverige inför gränskontroller – få hela bilden
I NATT: Över 500 har sökt asyl vid gränsen
TV: Så var första dygnet med gränskontroller
SÖK ASYL ELLER VÄND: Ali vill vidare – men här tar det stopp
BESLUTET: Tillfälliga gränskontroller infördes i går
ASYLEXPERTEN: ”Beslutet verkar vara fattat i panik”
FLYKTINGAR PÅ SAMOS: ”Vi åker till Sverige i alla fall”
FAKTA: Ta med passet – så påverkas du av kontrollerna
LENA MELLIN: Beslutet kan betyda ännu fler asylsökande
Det flyr de från – och så många får stanna i