Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Cruz iskalla valvaka är motsatsen till Trumps

Antingen är det ont om pengar i Ted Cruz kampanjkassa eller så vill han framstå som en man av folket.

Texassenatorns valvaka hålls i en utkyld plåtlada.

På scenen står ett lokalt coverband, Black Top och spelar countryinspirerad musik. Längs enda kortsidan en scen där Cruz ska framträda sent ikväll när resultaten är klara och han, som anhängarna hoppas, har vunnit Iowa.

TrusTed står det fyndigt bakom scenen. På båda sidor hänger idolporträtt på en Cruz som med handen på hjärtat och statsmannamässig min blickar mot framtiden.

Många av anhängarna är klädda i en idrottströja med nummer 45 på magen. Tanken är att Cruz ska bli USA:s 45:e president. Gail är en av dem som bär tröjan. Hon har arbetat som frivillig åt Cruz de senaste månaderna.

– Jag ber för att han ska vinna, säger hon. Jag tror han har en bra chans.

De som kommit hittills äter hot dog och dricker Pepsi som finns att köpa i en provisorisk kiosk.

Ett stor journalistuppbåd har monterat upp tv-kameror längs den andra kortsidan. Vi reportrar sitter på en enda lång rad som är täckt av svart, silkigt tyg. Vad jag kan se är vi de enda internationella journalister på plats. Det verkar inte som det är många som tror på att Cruz ska kunna skrällvinna trots att han ligger hack i häl på Trump i opinionsmätningarna.

Cruz valvaka är väldigt low key. Den hålls i Elwell family food center, en rätt utkyld plåtlada på Iowa State Fairground i ett område som definitivt inte känns som något av Des Moines mest fashionabla. Kanske vill Cruz vara försiktigt med att spendera ur kampanjkassan. Det är ju många primärval som återstår. Kan också vara så att han medvetet vill framstå som en enkel man från prärien. Sånt går hem här i glesbefolkade Iowa.

I vilket fall är det en mycket stark kontrast mot Trumps tjusiga tillställning på Hotel Sheraton.

På stora videoskärmar visas de första rapporterna från vallokalerna som talar om ett högt valdeltagande. Det är i så fall goda nyheter för Donald Trump och Bernie Sanders som har många väljare som går till ett nomineringsmöte för första gången.

Men det tar några timmar till innan vi vet vem som vunnit och innan Cruz kommer ut för att möta sina supportrar.