Saltkråkan stoppar Pippi

Publicerad 2012-03-31

Bryter avtalet efter åtta föreställningar - rättslig process inledd

Pippi får inte turnera som hon hade planerat.

Efter åtta föreställningar bryter Saltkråkan AB kontraktet med eventföretaget bakom Pippis äventyr på is.

Tanken var att "Pippi - ett äventyr på is" skulle turnera världen runt i 10 år. Så säger också kontraktet mellan eventföretaget Stories On Ice och Saltkråkan AB, företaget som förvaltar Astrid Lindgrens verk.

Men Saltkråkan AB har valt att bryta avtalet.

"Det är oanständigt"

– Vi hade ett avtal och en godkänd föreställning. Vi körde åtta föreställningar och sen sa de att vi måste göra om allting i föreställningen. Det är oanständigt så som de hanterar avtal, säger Stig Edling, styrelseordförande i Stories On Ice.

En rättslig process är inledd. Exakt hur eventföretaget Stories On Ice ska gå vidare kan Stig Edling inte gå in på, men enligt vad Dagens Nyheter erfar hotas nu Saltkråkan av mångmiljonstämning.

– Kan vi inte komma överrens så måste vi agera rättsligt. Det är omkring 70 personer som hade räknat med att jobba med det här ett tag. Alla är otroligt besvikna, säger Stig Edling.

Långt samarbete

Enligt Saltkråkan AB har samarbetet med Stories On Ice kring uppsättningen av föreställningen varit långt.

– Vi var överens om att det här är ett projekt som är svårt att förutspå hur det kommer bli. Stories On Ice ville göra det här i flera år. Självklart, sa vi, så länge de förstår att det kan ske först när föreställningen är slutgiltigt godkänd. Sedan visade det sig att det inte blev riktigt så bra som varken vi eller de hade hoppats, och föreställningen sålde dåligt. Vi har hjälpt dem med vilka ändringar som behövdes göras, säger Nils Nyman, vd för Saltkråkan AB.

Enligt Nils Nyman slutade Stories On Ice plötsligt att höra av sig.

–  Eftersom att de då inte hade betalat licensavgiften så valde vi att säga upp avtalet.

"Vi har ett ansvar"

Stories On Ice är inte de enda som har råkat ut för Saltkråkans hårdhandske om hur Astrid Lindgren-figurerna får användas.

Efter 15 år av Pippi-teater på Junibacken i Stockholm satte Saltkråkan AB stopp för föreställningen förra sommaren, skriver Dagens Nyheter.

– Det är klart att vi har ett ansvar att se till så att de föreställningar som sätts upp håller en nivå som Astrid Lindgren skulle vara nöjd med. Så absolut har vi höga krav, men det tror jag att de flesta tycker är bra, säger Nils Nyman.