Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

FP: Inför sanktioner mot Azerbadjan

Publicerad 2012-05-25

Förtryckande schlagerland får kritik för förföljelse

Eurovision Song Contest avgörs på lördag – i ett land som anses vara en diktatur och som förföljer oppositionella.

Riksdagsledamoten Fredrik Malm (FP) kräver att EU inför sanktioner mot landet.

I går gick Loreen vidare i Eurovision Song Contest. I dag skriver riksdagsledamoten Fredrik Malm (FP) ett inlägg på DN Debatt om Azerbadjan där finalen hålls.

Malm radar upp exempel efter exempel på hur regimen förtrycker sin befolkning.

Human Rights Watch summerade utvecklingen i landet förra året så här: Situationen för mänskliga rättigheter i Azerbadjan försämrades under 2011. Regeringen slog ned alla sorters protester och fängslade dussintals unga aktivister efter skenrättegångar.

– Inför Eurovision i helgen har myndigheterna tagit i med hårdhandskarna mot landets regimkritiker. I mars greps två musikanter som uppträtt på ett protestmöte. Ungefär samtidigt smygfilmades journalisten Khadija Ismailova i intima sammanhang och filmerna laddades upp på internet dagen efter att en regeringsvänlig tidning skandaliserat hennes privatliv, skriver Fredrik Malm på DN Debatt.

Övervakade schlageromröstning 

Malm skriver vidare om hur säkerhetstjänsten i landet övervakade sms-omröstningen under Eurovision 2009.

– Säkerhetsjänsten kallade personer till förhör för att de hade röstat på grannlandet Armeniens bidrag.

Ett sätt att hindra diktaturens framfart är sanktioner, menar Malm.

– Sanktioner gentemot Azerbadjan kan initialt röra restriktioner för resor in till EU för ledande företrädare för regimen samt personer som identifieras vara centrala för de övergrepp som sker i landet. Att inte bevilja inresevisum till EU kan få viss effekt eftersom omfattande korruption och stort inflöde av oljepengar har skapat en livsstil hos delar av eliten som inbegriper frekvent resande till europeiska huvudstäder.