Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Pekas ut – som läckan

Uppdaterad 2012-06-07 | Publicerad 2012-06-04

Festfixaren inblandad i spelet bakom kungabilderna – försåg kungen med kaffeflickor

Han försåg kungen och hans vänner med kaffeflickor.

Nu pekas festfixaren Christer Gustafsson också ut som mannen bakom den förfalskade sexbilden på Sveriges statschef.

– Han spelar en större roll i kungaskandalen än vad folk vetat om, säger den före detta torpeden, Daniel Webb.

Skandalboken om kungen, hans påstådda otrohets­affärer och svartklubbs­besök har varit en följetong i medierna i snart två år.

Men bevisen, de komprometterande bilderna på kungen med nakna kvinnor, visade sig vara falska.

I boken ”Livvakten” ­berättar Daniel Webb, den utpekade gudfadern ­Milan Sevos högra hand och kungavännernas förhandlare, sin sanning om bilderna.

– Jag träffade Mille ­Markovic för första gången i november 2010, säger han till Aftonbladet.

Var på sin vakt

Mille Markovic, känd gangster och porrklubbs­ägare i Stockholm, var på sin vakt när han mötte den tidigare torpeden och indrivaren Daniel Webb på Frösundaleden utanför Solna.

Några veckor tidigare ­hade kungens privatliv fått stort utrymme i nyutgivna ”Den motvillige monarken”. Bokens utpekade huvudkälla, Mille Markovic, hade också gått ut med att han hade komprometterande bilder på kungen som han tänkte publicera.

När Daniel Webb klev ur­ ­bilen, mitt emellan Shellmacken och korvkiosken, var det just dessa bilder han fått i uppdrag att undersöka. I nya ­boken ”Livvakten”, som han skrivit tillsammans med ­Aftonbladets rättsreporter Anders Johansson, skriver Daniel Webb att han trodde bilderna han fick se var äkta.

– Jag hade ingen anledning att tvivla på det, säger han.

”Kunglig hallick”

Det sades att bilderna var tagna av en övervaknings­kamera ombord på en lyxyacht i samband med OS i Barcelona 1992.

Men det var inte Mille som tagit dem, menar ­Daniel Webb:

– Mina källor säger att ­Mille hade köpt dem av Christer Gustafsson. Jag vet inte vad han fick betala, men det var nog inte så billigt, ­säger Webb.

I boken ”Den motvillige monarken”, ­beskrivs Gustafsson som ­något av en kunglig hallick­ som försåg kungen och hans vänner med ”kaffeflickor” på festerna. Något Christer ­­Gustafsson själv förnekat.

– Det där är fjanterier. Jag är ju service­minded, jag har ju varit det ända sedan­ 1970-talet och jobbat i restaurangbranschen. Mina kunder ska må bra. Mina gäster ska må bra, har han sagt till Aftonbladet tidigare.

Christer Gustafsson uppges även vara en viktig källa i ”Den motvillige monarken” – något kungavännerna misstänkte långt innan boken sedan publicerades. Av ett inspelat samtal mellan Daniel Webb och kungavännen Anders Lettström framgår att polisen informerat kungavännerna om bokens innehåll långt innan den gavs ut.

– Lettström sa att de blev informerade av polisen ­något år tidigare om att det var en bok om kungen, klubbar, fester och damer på gång. De misstänkte ­direkt att Christer Gustafsson låg bakom uppgifterna, säger Daniel Webb.

Sitter i fängelse

På en bandupptagning berättar Lettström om hur han konfronterat Gustafsson:

– Då frågade jag honom: ”Vem är M?” (Mille Markovic reds anm.) Och då ljuger den jäveln mig rätt i ansiktet och säger: ”Jag har ingen aning, jag vet inte vem det är”. Då tog vi inte det här så jävla allvarligt. För hade vi fått mera info från början så hade man kunnat parera.

Daniel Webb:

– Men det skulle visa sig att Christer Gustafsson berättat allting om sina bravader tillsammans med kungen för just Mille Markovic. Han har spelat en större roll i kungaskandalen än vad som tidigare varit känt.

I dag avtjänar Christer Gustafsson ett ettårigt fängelsestraff för grovt bok­föringsbrott och kommer ­inte ut förrän tidigast i oktober. Aftonbladet har sökt honom flera gånger, dock ­utan resultat.

Backade ur

Där på Frösundavägen ­utanför Solna tyckte inte Daniel Webb att bilderna som Mille Markovic visade upp var särskilt upprörande, men förstod ändå att kungens omdöme skulle kunna ifrågasättas.

Mille Markovic ville ha 50 miljoner kronor för bilderna och en dementi av innehållet i skandalboken.

Men Lettström och hans kumpaner Fredrik Ramberg, Anders ”Aje” Philipson och Noppe Lewenhaupt backade.

– Jag har många gånger tänkt att de trodde att de själva skulle vara med på ­bilderna, och när de inte var det drog de sig ur, säger ­­Daniel Webb.

Troligen förfalskade

Det visade sig sedan att bilderna med stor sannolikhet var förfalskade. Daniel Webb är dock övertygad om att Mille Markovic inte har med det att göra.

– Jag är inte helt övertygad om att de bilder jag fick se är manipulerade, men om de var det ligger inte Mille bakom det, säger han.

Aftonbladet har tidigare publicerat den faktura som kunga­vännerna betalade­ Daniel Webb och hans ­kompanjon Milan Sevo för uppdraget: 500 000 kronor.

Skandalen – en följetong i snart två år

Lettström med kungen och Silvia på Volvo Ocean Race 2009.

November 2010

I skandalboken ”Carl XVI Gustaf – Den motvillige monarken” avslöjas hur kungen och hans vänner festat med unga kaffeflickor. Nattklubbsägaren Mille Markovic påstår att han har skandalbilder på kungen från festerna.

December 2010

Aftonbladet avslöjar att kungens vänner anlitat ut­pekade gudfadern Milan Sevo och hans kompanjon Daniel Webb för att försöka tysta Mille Markovic, huvudkällan i ”Den motvillige monarken”. Kungen håller en omtalad press­konferens i skogen och vänder blad.

Maj 2011

Kungen tar avstånd från ­Anders Lettström i en TT-intervju. Aftonbladet avslöjar vad som sades under samtal mellan Anders Lettström och Daniel Webb.

December 2011

Aftonbladet avslöjar att ­Anders Lettström i hemliga samtal påstått att kungen var informerad om nedtystnings­försöken. Tidningen Expressen ­publicerar en av Mille Markovics fotografier på kungen. ­Bilden döms ut som förfalskad av experter.

De är inblandade i kungaskandalen

Mille Markovic

Tidigare porrklubbsägare och gangster. Hotade att släppa bilder på kungen i komprometterande situationer. Är även tidigare proffsboxare och dömd för en rad brott.

Anders Lettström

Barndomsvän till kungen. Affärsman och styrelseproffs som har gjort sig känd som festprisse. Anlitade Daniel Webb för att köpa de påstådda skandalbilderna av Mille Markovic och en ­dementi. Efteråt tog kungen avstånd från honom.

Daniel Webb

Utpekad som livvakt åt Milan Sevo. Har varit verksam inom företag i byggsektorn och ofta synts i Stockholms kändisvimmel. Anlitades 2011 av kungavännen Anders Lettström för att undersöka Mille Markovic påstådda­ bilder.

Christer Gustafsson

Festfixare som nu pekas ut som den som ska ha förfalskat sexbilden på kungen. Uppges ha varit en viktig källa till skandal­boken ”Den motvillige monarken”. Sitter nu i fängelse för grovt bokföringsbrott.

Milan Sevo

Kallad ”Gudfadern” och har pekats ut som ­tidigare ledare för den ­jugoslaviska maffian i Sverige. Är dömd för ett flertal grova brott. Bor ­sedan 2005 i Belgrad.