35 000 hushåll utan el efter Hilde

Uppdaterad 2013-11-17 | Publicerad 2013-11-16

Tågtrafik stoppas och Trafikverket avråder bilister

Över 10 000 hushåll är utan el sedan stormen Hilde dragit in över Sverige i natt.

– Vi avråder bilister att ge sig ut på vägarna i Jämtland, Västerbotten och Lappland, säger Beisi Sundin på Trafikverkets presstjänst.

I natt drog stormen Hilde in över Sverige.

SMHI hade utfärdat en klass 2-varning om storm och tätt snöfall under natten i fjällen i Jämtland, södra Lappland samt Västerbottens inland och kustland.

– Det kom väldigt plötsligt. Nu har vi framförallt i de norra delarna av länet väldigt mycket träd som ligger över vägarna, säger Hans Ängquist, vakthavande befäl vid polisen i Jämtland, till TT.

Tusentals strömlösa

Tusentals hushåll är just nu utan ström. Vid 08-tiden var i morse var 16 000 hushåll utan el i Jämtland, Västerbotten och Västernorrland.

På flera ställen i Västerbottens inland har det fallit träd över vägbanorna, meddelar polisen i Västerbotten. I Jämtland ska en bilist ha kört in i ett fallet träd men klarat sig utan skador.

Trafikverket avråder bilister från att ge sig ut på vägarna i de drabbade områdena. Och flera tåg har ställts in i norra Sverige.

Nattågen Stockholm-Vännäs och Göteborg-Luleå stannade i Umeå vid tretiden i natt för att avvakta stormen.

Stambanan mellan Vännäs och Boden är helt avstängd mellan klockan 3-6 i natt. Och all tågtrafik mellan Storliden och Östersund står redan stilla från klockan 21 i går kväll.

– Träd kan fällas på grund av blåsten. Saker och ting kan blåsa omkring och ut på vägarna. Om man ska ge sig ut i biltrafiken så kan man kolla vädret noggrant, säger Beisi Sundin.

Stormen stoppar dagens SM i masstart på skidskyttestadion i Östersund, rapporterar TT.

– Det blåser för mycket, åkarnas säkerhet kan inte garanteras, säger Anders Andersson, informationsansvarig för tävlingen till TT.

Tusentals strömlösa i Norge

Norge drabbades ännu värre av stormen. Den norska vädertjänsten YR varnade i går för extremväder med orkanvindar på upp till 50 meter per sekund och vågor på upp till 15 meter. Mitt i ovädret började ett norskt fraktfartyg brinna. Bland vågorna har räddningsarbetarna försökt släcka branden med vattenkanoner, skriver norska VG. Också i Norge är närmare 30 000 hushåll strömlösa. Bland läsarbilderna i norska VG syns dränkta bilar och fotbollsplaner.

Under lördagen tvingades Hurtigruten ställa in en rad avgångar på grund av det hårda vädret till sjöss.

– Det har nästan aldrig skett tidigare. Det är ovanligt att man får oväder som träffar hela kusten på en gång, säger rederiets kommunikationsdirektör Anne Marit Bjørnflaten till NRK.

Enligt VG hade flera passagerare vittnat om obehagliga upplevelser ombord på den kända färjelinjen grund av kraftig sjögång.

– Vi ställer in på grund av ovädret. Det är ett beslut som vår kaptener har tagit och säkerheten kommer alltid först, säger Bjørnflaten.

Samtidigt har ovädret till havs tvingat också de norska oljebolagen till extraordinära åtgärder.

Problem i trafiken

Enligt VG evakuerades under lördagen 97 personer från oljeplattformen Njord A eftersom vågor på 13-15 meter väntas, rapporterar norska nyhetsbyrån NTB.

Samtidigt orsakar stormen problem i trafiken. En buss som var på väg från Volda till Oslo blev fast mellan två jordras orsakad av de stora mängderna nederbörd, i går kväll. I bussen fanns 30 passagerare som evakuerades med hjälp av en båt från Röda korset.

Under söndagsmorgonen drog stormen vidare från fjällen. Enligt den senaste uppdateringen från SMHI råder nu klass-1 varning i större delen av Norrland. Klass-2varningen gäller fortfarande för Västerbottens inland samt Västerbottens och Norrbottens kustland.

Vindarna väntas avta under morgonen, enligt SMHI.