Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Hunden åt upp Mickes tår - när han sov

Publicerad 2013-10-14

Micke Thomasson hade kämpat länge med sitt infekterade sår.

En natt gick han och la sig - och vaknade av att hans hund ätit upp alla hans tår.

– Han hade jobbat hårt under natten, för han var helt slut, säger han till Sundsvalls Tidning.

Micke Thomasson har varit förlamad från midjan och nedåt sedan han var med om en trafikolycka för 25 år sedan.

Han sitter i rullstol och för några år sedan föll han och fick ett sår på benet.

– Först tänkte jag inte så mycket på det, men såret ville inte läka och blev värre och värre. Till slut ville läkarna amputera, men jag var emot det. Att ta bort en kroppsdel kändes inte bra så jag tjurade på och la förband själv hemma, säger han till Sundsvalls Tidning.

"Hunden har ätit upp dina tår"

Det infekterade såret fortsatte att ställa till det för Micke Thomasson. Hans blodvärden blev sämre, vävnad dog och ruttnade, och han blev allt tröttare, skriver tidningen.

En kväll för fyra veckor sedan la han sig ner för att sova. Eftersom han hade svår värk tog han lite extra morfin för att stilla smärtorna.

– En kompis som bodde hemma hos mig kom in i sovrummet på morgonen med en kopp te. Han bara skrek rakt ut: "Hunden har ätit upp dina tår", säger Micke Thomasson till Sundsvalls Tidning.

När han tittade ner på fötterna låg hans hund, "Pojken", bredvid honom alldeles blodig.

"Benet var ju sjukt och skulle bort"

Nu har Micke Thomasson amputerat benet - och mår bättre än vad han gjort på länge. Det infekterade såret är borta och värdena ser mycket bättre ut.

– Det enda som är problematiskt är att jag fått sämre balans efter amputationen, men det är en träningsfråga, säger han till Sundsvalls Tidning.

Hunden Pojken, som Micke har haft ett år, betyder väldigt mycket för honom. Att göra sig av med hunden efter händelsen har aldrig varit aktuellt.

– Han är den som får mig att vilja leva. Utan honom hade jag lagt ned verksamheten för länge sedan. Han och jag hör ihop och jag tror att han ville väl. Benet var ju sjukt och skulle bort – nu mår jag bättre, säger han till tidningen.

Hundexpert: Ville skydda husse

Hundpsykologen Anders Hallgren menar att Pojken förmodligen velat hjälpa Micke Thomasson.

– Hundar styrs av luktsinne. Här har hunden känt en lukt som inte luktar husse utan ruttet. Min gissning är att han vill rädda husse och skydda honom, säger han.

Har du hört talas om liknande fall tidigare?

– Nej inte på levande människor. Jag tror att det här har börjat med att hunden velat vårda honom och tvättat och naggat på tårna. Sedan har det övergått till ätande. Det här är inget ont uppsåt.