Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Går det att lita på Iran?

Total helomvändning väcker många frågor

Irans president Rouhani.

Irans helomvändning är lika total som plötslig.

Efter år av förhalning och hemlighetsmakeri vill man nu snabbt lösa konflikten med väst om sina kärnvapenambitioner.

Frågan som måste ställas är: Går det att lita på Iran?

Scenen i går i FN-högkvarteret i New York var lika sensationell som ovanlig.

USA:s utrikesminister John Kerry lutar sig fram mot Irans nytillträdde utrikesminister Javad Zarif och säger:

– Ska vi snacka en stund?

Det är första gången sedan de diplomatiska förbindelserna mellan de två länderna bröts 1980 efter att Iran tagit amerikanska diplomater som gisslan på ambassaden i Teheran, som ett personligt möte på så hög nivå hållits mellan länderna.

De två samtalade helt själva under en halvtimme vilket underlättas av att Zarif är utbildad i USA.

Efteråt lovade John Kerry att USA kan avskaffa sanktionerna mot Iran inom några månader bara landet kan presentera övertygande bevis för att de inte använder sitt kärnenergiprogram för att skaffa sig kärnvapen vilket vore ett brott mot icke-spridningsavtalet som landet skrivit på.

Snigelfart

Första chansen att konkret visa att man verkligen menar allvar är ett toppmöte i Geneve den 15-16 oktober. Då kommer de nukleära samtalen mellan Iran och USA, Ryssland, Kina, Frankrike, Storbritannien och Tyskland och att återupptas.

Förhandlingarna har pågått sedan 2006 men hittills gått i snigelfart. Iran har gjort allt för att förhala samtalen och trilskas på olika sätt.

Om nyvalde presidenten Rouhani verkligen menar allvar med sin kursändring - kontrasten mot föregångaren Mahmoud Ahmadinejad kunde inte ha varit större - så är det mötet tillfället då han konkret måste visa att Iran är berett att lägga pappren på bordet.

Hemlighålla

Ingen motsätter sig att Iran använder kärnkraft för fredliga syften även om landet sitter på en stor del av världens oljereserver. Problemet är att Iran ägnat stor kraft åt att anrika uran och att försöka hemlighålla omfattningen av den processen.

Iran producerar betydligt mer anrikat uran än vad man behöver. Varför det?

Uranet kan tämligen enkelt anrikas till en betydligt högre nivå och går då att använda för att bygga atombomber. Det i kombination att Iran ständigt utvecklar nya robotar som kan gå längre och längre gör att världen har starka misstankar att Irans syfte är att kunna tillverka kärnvapen.

Främst för att bli en regional stormakt som ingen vågar angripa men också för att kunna attackera Israel.

Undvika angrepp

Internationella samfundet har begärt att Iran ska upphöra med att anrika uran. Alternativt att överlämna det anrikade uranet till ett tredje land som en garanti för att det inte används.

FN:s atomenergiorgan IAEA inspekterar regelbundet Irans kärnanläggningar, ett krav som alla som skriver på icke-spridningsavtalet måste underkasta sig, men klagar ofta över att de inte fått se allt.

Irans hemlighetsmakeri och ibland rena lögner har ökat omvärldens misstänksamhet.

Nu undrar alla varför Iran plötsligt gör en total kursförändring i sin attityd.

Att undvika ett militärt angrepp från USA och Israel kan vara ett tungt vägande skäl även om man tidigare intagit en väldigt trotsig attityd och hotat "utplåna" Israel i ett motanfall.

Bryta isolering

De ekonomiska sanktionerna som slår hårt mot Iran och dess befolkning är förmodligen det mest akuta skälet. Irans valuta har tappat kraftigt i värde det senaste året. Många iranier har svårt att få tag på livsnödvändiga mediciner. Ekonomin är så usel att den blivit ett hot mot regimens maktställning. Iran vill bryta sin isolering.

Där ligger nyckeln.

Prästerskapet som ytterst styr Iran vill försäkra sig om att det inte finns grogrund för en folklig revolution som kan störta dem.

Det kan få Iran att avstå från kärnvapenambitionerna. Åtminstone för tillfället.

Men det kan också vara ett nytt sätt att förhala en militär attack, Uppmuntrade av hur Syrien lyckades stoppa amerikanska bombningar genom att lova förstöra sina kemiska vapen.

Krav på Israel

En signal som pekar i den riktningen är att Rouhani framfört krav på att även Israel ska skriva på icke-spridningsavtalet och därmed tvingas erkänna att man har kärnvapen.

Blandas det in i ekvationen kommer det att ta tid. Israel litar definitivt inte på Iran.

Iran är en prästdiktatur men tillräckligt öppen för att det ska gå att se att alla inte tycker lika. Det finns garanterat den hårda linjens män som inte gillar Rouhanis nya öppning gentemot USA.

Teherans nya linje är lovande men många frågor återstår. Några dagars charmoffensiv i FN räcker inte.

Iran har en ny president men ytterst är det landets högste religiöse ledare Ali Khamenei som styr. Samma person som tidigare legat bakom förhalningen och lögnerna är den som godkänt helomvändningen.

Ett faktum som gör att det inte räcker att Iran säger att man ska ändra sig. Först när det kommer konkret handling går kursändringen att ta på allvar.