Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Migrationsverket använde register

Publicerad 2013-10-01

Skånepolisens register över romer har lämnats ut till andra myndigheter.

Det har till exempel används i migrationsärenden.

– Det tycks mer och mer ha gått mot att bli ett "bra-att-ha-register", säger Sigurd Heuman på Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden till Dagens Nyheter.

Kontrollmyndigheten Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden (SIN) besökte under måndagen Skånepolisen för att få reda på mer om polisens registrering av tusentals romer.

Enligt Skånepolisen används registret för att bekämpa grov brottslighet i samband med en pågående släktfejd. Men enligt SIN:s ordförande, Sigurd Heuman, har användningen utvidgats avsevärt. Till exempel vid migrationsärenden.

– Så har jag förstått det, att Migrationsverket ringt till polisen och sagt: kan ni kolla den här personen. Men det skulle möjligen kunna vara gränspolisen. Jag är inte helt säker där, säger han till Dagens Nyheter.

Har använts i vanliga polisutredningar

Registret byggdes upp under 2011 och 2012 och ska även ha använts i vanliga polisutredningar - som inte har med den ursprungliga släktfejden att göra, säger Heuman till tidningen. Till exempel har polisen vänt sig till kriminalunderrättelsetjänsten och frågat vilka släktingar en rom som gripits har. Därefter har man sökt i registret, enligt Heuman.

– Det tycks ha gått mot ett "bra-att-ha-register", när det gäller romer, säger Heuman till DN.

Ett register på etnisk grund

Han avvisar även polisens försäkran om att det inte handlar om registrering på etnisk grund. Enligt Heuman ska anställda inom polisen själva betraktat det som ett rent romskt register. Dessutom är namnet på registret - "Kringresande" - talande.

– Registret avser ju i princip bara romer, och personer som gift sig med romer, säger han till DN.

Enligt Heuman är det totalt runt 4 700 personer som registrerats. I mitten av november ska SIN fatta ett beslut om Skånepolisens romska registrering, skriver tidningen.