Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Dödsdömd nekas ge bort sitt hjärta

Publicerad 2013-11-13

Ronald Philips, som 1993 våldtog och mördade sin flickväns treåriga dotter, ska på torsdagen avrättas i delstaten Ohio.

I morgon ska Ronald Philips, 40, dö.

Han våldtog och dödade sambons treåriga dotter och därför ger USA:s stat honom en injektion – som inte skadar organen.

Nu vill han donera sitt hjärta, men får inte.

Möjligheten att donera organ från dödsdömda har uppstått sedan den danska läkemedelsproducenten och EU stoppat användningen av pentobarbital som avrättningsmedel. Det är medlet som hittills använts för avrättning med giftinjektion i amerikanska fängelser.

Systern har dåligt hjärta

Ronald Philips, som 1993 våldtog och mördade sin flickväns treåriga dotter, ska på torsdagen avrättas i delstaten Ohio, där lagret av pentobarbital nu är slut. Han blir då den förste att avrättas med en ny dödscocktail som inte skadar organen: en blandning av lugnande och smärtstillande medel: midazolam och hydromorfon.

Hans mamma lider av njursvikt och är beroende av dialys, och hans syster har dåligt hjärta.

I måndags efterfrågade Philips om han kunde donera sina organ till dem. Han är också villig att donera organen till andra, om det är så att organen inte kan hjälpa hans familjemedlemmar, meddelade han i ett brev till amerikanska kriminalvården, Department of rehabilitation and correction.

Vill att hans död gör nytta

– Ron gör den här generösa förfrågan utan några krav eller förväntningar: Men han vill göra allt möjligt för att låta så många som möjligt dra nytta av hans död, skriver hans advokat Lisa Lagos i brevet, enligt nyhetsbyrån AP.

Lagos påpekar att Philips förfrågan inte handlar om taktik för att få straffet uppskjutet.

– Ron vill bara kunna göra en välgörande gärning och hjälpa till att få avslut för offrets familj.

Ohios fängelsemyndighet beslutade i går att avslå Philips önskan. Att förflytta honom till och från sjukhus så nära hans död uppges vara ett säkerhetsproblem. Hans familj kommer att få kroppen och får då avgöra om organen ska doneras, men vid den tidpunkten är det oklart om de går att använda.

Ronald Philips fick i förra veckan avslag på sin ansökan om benådning hos guvernör John Kasich. Han blir den fjärde personen som avrättas i Ohio i år.