Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Hovrätten sänker 33-årings straff för sexbrott mot barn

Publicerad 2013-09-27

33-åringen Göteborg utsatte tolv flickor för olika typer av sexuella övergrepp och våldtog en 13-åring.

I dag sänktes hans straff från sex till fem års fängelse av Hovrätten för västra Götaland.

Hans kvinnliga medhjälpare får skyddstillsyn.

Under flera år, från 2008 fram till januari i år då mannen greps, begick 33-åringen från Göteborg mängder med sexbrott.

I juli dömdes han i tingsrätten till sex års fängelse för våldtäkt mot barn, grovt pornografibrott, anstiftan av grovt sexuellt övergrepp mot barn, grovt utnyttjande av barn för sexuell posering och sexuellt ofredande.

Han dömdes också att betala skadestånd på totalt 608 400 kronor till 12 flickor.

Själv hävdade mannen under hela rättegången att flickorna, som han bland annat träffade på ett chattcommunity, var med på allting.

Ville ha sänkt straff

Domen överklagades av 33-åringens advokat, som skrev att stora delar av domen var för hård och föreslog att straffet skulle sänkas då brotten inte skulle ses som grova utan istället som brott av normalgraden.

Hovrätten för västra Götaland går dock inte på den linjen, men meddelar i dag att mannen i stället för sex års fängelse ska dömas till fem års fängelse.

Den ändring som hovrätten gör i jämförelse med tingsrättens dom är att en av åtalspunkterna, där 33-åringen i tingsrätten dömdes för anstiftan till grovt sexuellt övergrepp mot barn ogillas, eftersom bevisningen i det fallet är för svag. Det gör också att skadeståndet han ska betala blir något lägre än tidigare.

Hade medhjälpare

33-åringen hade under tiden för sexbrotten också en medhjälpare, en ung kvinna från Småland, som bland annat instruerades till att utsätta en femårig flicka för övergrepp framför en webbkamera. 

Hon dömdes till skyddstillsyn för grovt sexuellt övergrepp mot barn av tingsrätten.

Den delen av tingsrättens dom står fast.