Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Wolfgang Hansson: Valet visar ett polariserat land

WIEN. Ett extremt jämnt val visar hur djupt splittrat och delat Österrike är.

En besvikelse för FPÖ som räknat med en klar seger.

Men deras Norbert Hofer kan fortfarande bli den första presidenten i Europa sedan andra världskriget från ett högerextremt parti.

Stämningen på FPÖ:s valvaka i Prater Alm, en traditionell biergarten på det berömda nöjesområdet, växlar mellan djup besvikelse och hopp.

När de första siffrorna kommer åker mungiporna ner. De österrikiska flaggorna blir kvar i sina utställda ölkrus.

Proch Karl, 52 är en av de besvikna som sitter vid ett av långborden.

– Synd att vi inte kan fira redan ikväll. Vinner Hofer till slut är det super. Förlorar han får vi acceptera det.

Men han känner inget stort förtroende för hur poströsterna räknas. Han visar med handen hur det går till.

– Jag kan tänka mig att det försvinner en och annan FPÖ-röst på vägen, säger han och låter som en dålig förlorare redan innan resultatet är klart.

Så kommer Wiens viceborgmästare ut på den täckta utomhusscenen och meddelar att det finns en inofficiell prognos hos inrikesministeriet som ger Hofer segern med 52 procent mot Van der Bellens 48.

Monument över de etablerade partiernas haveri

Jublet stiger. De österrikiska vimplarna åker upp ur sina krus och även större fanor vajar över borden som annars är belamrade med wienerschnitzlar och fyllda ölglas.

FPÖ hade räknat med att ta hem en hyfsat klar seger efter jordskredsvinsten i den första valomgången. Då fick Hofer 35 procent av rösterna och tvåan Alexander Van der Bellen, miljöpartiets före detta ledare, bara 21 procent. En överlägsenhet som gjorde att man nästan tagit ut segern i förskott.

Men det är uppenbart att många gått till vallokalerna och röstat för Van der Bellen med enda syfte att hindra Hofer från att bli president. En anti-Hofer rörelse verkar ha fötts de sista veckorna.

Förmodligen är det därför som valdeltagandet i den andra valomgången var över 72 procent, nästan fyra procent högre än i den första. De få gånger ett österrikiskt presidentval tidigare gått till en andra omgång har valdeltagandet då varit lägre.

Men det hindrar inte att valet är ett monument över de etablerade partiernas totala haveri. Socialdemokraterna och de konservativa som dominerat i decennier nådde inte ens andra valomgången. Om de inte lyckas förnya sig är det bara en tidsfråga innan FPÖ leder regeringen. Att de lyckas få 50 procent i ett presidentval är trots allt en enorm framgång. De är högerpopulisterna som numera har folkets öra och senast 2018 är det parlamentsval.

Något Norbert Hofer inte är sen att påpeka när mörkret sänkt sig och han framträder inför entusiastiska anhängare.

– Hur det än går har vi vunnit, säger Hofer badande i strålkastarljuset. I åratal har vi varit ett litet parti. Idag har varannan österrikare röstat på oss.

Nu finns bara två alternativ, enligt presidentkandidaten.

– Imorgon är jag landets statsöverhuvud eller efter valet om två år är FPÖ:s ledare HC Strache kansler.

Orden möts av ett öronbedövande jubel och mer flaggviftande.

Boost för högerpopulister i Europa

Valet visar hur polariserat Österrike är när det gäller flyktingfrågan och vilken väg landet ska ta i framtiden. Men det visar också den könsklyfta som finns. 54 procent av männen har röstat för Hofer. Medan en majoritet av kvinnorna röstat på Van der Bellen.

Framme vid scenen vecklar några i tysk utstyrsel ut en flagga för Afd, Alternativ för Tyskland, som kan betraktas som ett systerparti till FPÖ. De hoppas att i nästa val kunna chocka Europa precis på samma sätt som FPÖ gjort. Inte minst med hjälp av missnöjet med hur kansler Merkel hanterat flyktingfrågan.

Situationen i Tyskland påminner mycket om den som Österrike haft med två stora partier, socialdemokraterna och de konservativa som haft monopol på makten och ofta regerat ihop.

Afd lyckades i senaste valen 2013 inte passera femprocentsspärren men i delstatsval som hölls tidigare i år fick partiet mellan 13 och 24 procent.

Om Hofer skulle utropas som segrare imorgon kan det bli en boost för Afd och andra högerpopulistiska och invandrarfientliga partier runtom i Europa.

Senast måndag kväll bör vi veta om det blir något politiskt jordskred i Europa den här gången eller inte.

Sannolikt är det annars bara en tidsfråga.