Klart med amerikanska gränskontroller på Arlanda

Publicerad 2016-11-04

Arlanda flygplats.

Signaturerna är på pränt och därmed är det grönt ljus för att införa amerikanska gränskontroller redan på Arlanda.

– Det här betyder att det blir enklare att resa mellan Sverige och USA, och det kommer också underlätta för handeln mellan länderna, säger inrikesminister Anders Ygeman (S).

Vid en särskild ceremoni skrev Anders Ygeman och USA:s ambassadör Azita Raji under avtalet, som gör det möjligt att införa det så kallade preclearance-systemet. Det här har föregåtts av långa förhandlingar som varit svåra på vissa punkter, enligt inrikesministern.

– Det har varit frågor om kostnader, om vapen, hur man hanterar de som inte får komma in, exempelvis. Men nu är vi överens, säger han.

Obeväpnade

Rent praktiskt kommer avtalet betyda att amerikansk personal gör tull- och säkerhetskontroller redan på Arlanda för de resenärer som tar ett direktflyg därifrån med destination USA. Befogenheterna kommer vara desamma som övrig personal på flygplatsen har, till exempel gällande beväpning.

– De kommer att vara obeväpnade men har tillgång till vapen i biometriskt låsta skåp, det vill säga det krävs irisavläsning eller fingeravtryck för att kunna öppna och få tillgång till vapen, vid speciella situationer, säger Ygeman.

Regeringen har tidigare tillsatt en utredning som ska se över om, och i så fall vilka, lagändringar som krävs för att systemet ska kunna fungera enligt svensk lagstiftning. Den ska enligt planen presenteras nästa sommar.

Ökad turism

Azita Raji säger att hon är stolt över att länderna nu är överens:

– Avtalet ger den amerikanska gränsbevakningen möjlighet att kontrollera människor innan de sätter sig på planet och relationerna mellan de två länderna blir bättre. Vi hoppas också på ökad turism, det här kan bara leda till bättre förståelse och vänskap oss emellan.

– För Sveriges del tror jag dessutom att det har ekonomiska fördelar att vara det första landet i Norden med en sådan här flygplats. Arlanda får möjlighet att bli ett nav i regionen, fortsätter Raji.

TT