Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Massiv storstrejk lamslår Grekland

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-02-24

Två miljoner deltar

I dag står Grekland stilla när mer än två miljoner människor går ut i strejk mot regeringen sparpaket.

Strejken är den största sedan regeringen presenterade åtgärderna som ska rädda landets ekonomi undan fritt fall.

Den grekiska ekonomin befinner sig under hård press. Statsbudgeten dras med ett underskott på 12,7 procent, en siffra som är mer än fyra gånger högre än maxgränsen för euroländer.

Grekland har lovat att minska underskottet till 8,7 procent samtidigt som regeringen vill minska landets statsskuld som för närvarande ligger på drygt 300 miljarder euro.

Hårda nedskärningar

Medicinen är ett skoningslöst sparpaket med hårda nedskärningar i offentlig sektor. Bland annat ska offentliganställdas löner frysas, pensionsåldern höjas och skatterna på bensin, alkohol och tobak höjas.

Fackföreningarna och andra motståndare hävdar att sparpaketet inte är lösningen på problemet utan kommer att påskynda kollapsen snarare än att förhindrad den.

Deras motdrag är en massiv 24-timmars storstrejk som kommer att bli ett dråpslag mot landets ekonomi. Strejken är den senaste i en lång rad sedan sparpaketet presenterades. Ingen har dock varit så omfattande som dagens.

Landet isoleras

Förutom en halv miljon offentliganställda går ytterligare en och en halv miljon ut i strejk, bland annat stoppas de flesta transporter och landet isoleras från omvärlden. Dessutom kommer flera av landets sevärdheter, bland annat Akropolis, att stängas.

Dessutom kommer myndigheter, skolor, domstolar och banker att hållas mer eller mindre stängda. Eftersom Greklands journalistförbund stödjer strejken stoppas även även mycket av medierapporteringen.

Finansminister Giorgos Papandreou nekar till att Grekland kommer att behöva ekonomisk hjälp av de övriga EU-länderna och vill i stället att landet ska få låna pengar till samma ränta som andra länder.