Mejades ner på övergångsstället

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-10-31

Kvinna i 90-årsåldern med rollator påkörd i full fart

Kvinnan med rollator hade inte en chans när hon kördes på i full fart på övergångsstället.

Hon slungades flera meter upp i luften och kämpar nu för sitt liv.

Bilisten smet.

– Vi har gripit en person och har ytterligare en misstänkt, säger Södertäljepolisen.

Det var vid kvart i ett på söndagen som olyckan inträffade i Södertälje. Mathias Granath, 29, blev vittne till det hela. Han var ute och körde bil. Framför honom låg en silverfärgad Volvo.

"Flög fem-sex meter framåt"

– En äldre kvinna kommer gående och ska korsa övergångsstället och börjar gå. Då ser jag hur bilen framför bara kör över henne utan att bromsa upp. Hon flög fem-sex meter framåt över bilen och tre-fyra meter upp i luften. Farten var runt 60 kilometer, säger han.

Mathias Granath berättar att han har svårt att tro det han ser. Samtidigt som mannen framför trycker på gasen och lämnar platsen hoppar Mathias ut och springer fram till kvinnan. Hon ligger svårt skadad och är inte kontaktbar.

Mycket svårt skadad

– Jag ser direkt att är hon är mycket svårt skadad. Hon har kraftiga huvudskador och blöder mycket och jag ringer då 112, säger Mathias Granath.

Enligt polisen är kvinnan i 90-årsåldern. Hon kämpade på söndagen för sitt liv på Karolinska sjukhuset i Solna där hon opererats på kvällen. Enligt sjukhuset är läget "allvarligt men stabilt".

På måndagsmorgonen hade polisen hittat bilen, en volvo, som smitaren körde i.

– En person är gripen, men vi måste hålla förhör med en annan person också för att få reda på vem som körde, säger Irina Ericson, stationsbefäl på Södertäljepolisen.

Polisen: mycket allvarligt

– Det är grov smitning och grov vårdslöshet i trafik till att börja med för det här kan sluta med mera. Det blir ganska allvarligt om hon skulle avlida, säger Kahan Ahlbäck på Södertäljepolisen.

Mathias Granath blev mycket illa berörd.

– Det var jävligt obehagligt, som en film. Helt overkligt.