Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ursula, Yrsa

Satt fast - sågade av sin egen arm

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-06-14

När han suttit fastklämd i källaren i två dagar beslutade sig Jonathan Metz för att såga av sin egen arm för att komma loss.

När han var nästan färdig kom brandkåren.

Den här värmepannan skulle Jonathan Metz laga när han fastnade. I onsdags kom han loss efter att ha sågat av i stort sett hela armen. Bilden kommer från hans fästmö och är tagen innan olyckan.

31-årige Jonathan Metz i Connecticut i USA var nere i källaren för att laga sin trasiga värmepanna. Men något gick galet under reparationen och hans vänstra arm fastnade.

När han suttit fastklämd i två dagar kände han en doft av ruttet kött från den klämda armen.

Metz insåg att det var ett dåligt tecken.

Hade gett upp

Eftersom han bodde ensam och i stort sett hade givit upp hoppet om att bli hittad började han botanisera bland de verktyg som fanns inom räckhåll. Han hittade något att såga med och började det smärtsamma arbetet med att kapa sin egen arm.

Han lyckades nästan.

När räddningstjänsten hittade honom på den tredje dagen satt han halvt medvetslös och mumlade. Bara en tunn slamsa återstod av vänsterarmen.

Det var några kompisar som blivit oroliga när han inte dök upp på jobbet eller till deras softball-match som hade larmat.

En nerv kvar

När brandmännen plockade isär värmepannan gav också den sista skinnslamsan vika.

– Det var en liten bit fett som återstod och han pendlade mellan medvetande och medvetslöshet, säger kirurgen Scott Ellner till AP.

– Det låter som att det kan ha varit en nerv kvar som hindrade honom från att slutföra amputationen.

Trots att räddningen dök upp innan Metz lyckats göra sig fri säger Ellner var det rätt beslut att kapa armen. Sannolikt hindrade det en livsfarlig infektion från att spridas.

– Jag tror inte han visste exakt varför han var tvungen att göra det, mer än för att göra sig fri. Men det var rätt beslut, säger Scott Ellner.

För att få i sig vätska hade Jonathan Metz druckit vatten som läckte från den trasiga värmepannan.

Han kommer nu att få en protes och förväntas inte få några andra fysiska men av traumat.