EU öppnar för klonat kött

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-01-17

Men Sveriges jordbruksminister säger nej

USA säger ja.

Och inom kort väntas EU fatta beslut.

Kanske kommer vi svenskar i framtiden äta kött från klonade djur.

DOLLY Vem minns inte världen första klonade får? Men att sätta tänderna i henne?

Bättre kött, mer mjölk och friskare djur. Det är några av förhoppningarna på den omdebatterade kloningstekniken.

I går gav USA:s livsmedelsmyndighet FDA grönt ljus för försäljning av klonat kött och mjölk i butikerna i USA.

Och EU:s livsmedelsmyndighet Efsa ser inga allvarliga hinder för kött och mjölk från klonade djur i butikerna.

”Baserat på nuvarande kunskap kan man inte förvänta sig att kloner eller deras avkomma ska medföra några nya hälsorisker jämfört med konventionellt avlade djur”, skriver Efsa i ett utlåtande enligt Svenska Dagbladet.

Svenskt nej

Om tre veckor tar EU-länderna ställning i frågan.

Frågan är hur EU:s beslut påverkar Sverige.

– När det gäller säkerheten har vi ingen anledning att ifrågasätta Efsa:s uppfattning. Det finns inga data eller teorier som stöder att det skulle vara farligt att äta kött eller mjölk från klonade djur, säger Lars Plym-Forshell på Livsmedelsverket till SvD.

Trots det säger den svenske jordbruksministern Eskil Erlandsson (c) redan nu nej till sådana produkter i Sverige.

– Med den kunskap vi har i dag och den etik som svenska folket har säger vi nej, säger han till Rapport.

Måste märkas

Samtidigt menar EU-parlamentarikern, Carl Schlyter (mp), att Sveriges nej inte leder till att kött från klonade djur stoppas i de svenska butikerna.

– Inte om andra länder säger ja. Men man kan hävda att ett införande strider mot allmän ordning och moral och pröva frågan i domstol, säger Carl Schlyter till SvD.

Jan Bertoft, generalsekreterare i Sveriges konsumenter, är skeptisk till om det klonade köttet är till gagn för konsumenterna. Han menar att ämnet väcker etiska frågor och måste behandlas med försiktighet.

– Vi håller på att utarbeta en policy men redan nu kan man säga att konsumenterna åtminstone har rätt till tydlig märkning för att kunna välja bort, säger han till tidningen.