Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Efter rasistattacken: ”Jag får massor av kärlek”

Publicerad 2014-06-29

Efter rasistattacken har Arhe Hamednaca (S) översköljts av värme från partikollegor och andra.

VISBY. I går kväll utsattes riksdagsledamoten Arhe Hamednaca (S) för en rasistattack där han kallades för "jävla neger".

Sedan dess översköljs han av värme från partikamrater och andra.

– Jag har fått stöd från hela partiledningen, Stefan Löfven har ringt men också Carin Jämtin och Mikael Damberg. Jag har också fått massor av hälsningar och värme på Facebook, säger han.

Det var i går kväll när Arhe Hamednaca, 61, anlände till Visby för Almedalsveckan som han utsattes för en rasistattack när han gick fram till tre män för att fråga om vägen.

– De skrek "Jävla neger. Åk hem! Vad gör du här? berättade han i går kväll för Aftonbladet.

Arhe Hamednaca är riksdagsledamot för Socialdemokraterna och sitter i justitieutskottet. I Visby deltar han bland annat i Fryshusets evenemang då han tidigare har arbetat där med projekt för att förebygga främlingsfientlighet och rasism.

Glad över värmen

När Aftonbladet träffar honom dagen efter attacken är han samlad – och glad över den värme han visas.

– Jag får massor av kärlek och stöd, det väller in, säger han.

Både partiledaren Stefan Löfven, partisekreteraren Carin Jämtin och gruppledaren i riksdagen, Mikael Damberg, har hört av sig. Men också en rad andra partikamrater, bekanta och allmänhet har visat sitt stöd både via telefon, mejl och på Facebook.

Arhe Hamednaca har även tidigare utsatts för hot från olika grupperingar.

– Jag har levt med hot länge. Jag är tyvärr van vid det. Jag lever med det här och är inte rädd, säger han.

Riksdagsledamoten har anmält händelsen till partiets säkerhetsavdelning men inte till polisen eftersom han inte vet vilka männen var. Under gårdagen höll nazister tal i Almedalen, men om männen kan kopplas till den grupperingen vet inte Hamednaca.

– Det spelar ingen roll om det är deras medlemmar eller andra. Åsikterna delar de ju i alla fall, säger han.

Även Sahlin har utsatts

Även i fjol utsattes en S-företrädare för en attack med rasistiska förtecken i Almedalen. Då var det den tidigare partiledaren Mona Sahlin som förföljdes.

– Rasismen har ingen färg, den är inte svart eller vit. Det hon utsattes för är samma sak.

Enligt Arhe Hamednaca är det viktigt att samhället nu står upp emot den växande rasismen och visar att de goda krafterna är fler än de onda. Särskilt mot bakgrund av att de främlingsfientliga och nazistiska partierna växer runt om i Europa.

– Den goda sidan kan inte vara tyst. Vi måste jobba ständigt och visa att det finns motbilder. Jag är glad över sådant som eleverna som vägrade släppa in rasisterna i skolan eller brandmännen som markerade mot Sverigedemokraterna. Det ger mig hopp.

Följ ämnen i artikeln