Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Frågorna de inte fick igenom

Publicerad 2014-09-01

Här är frågorna Allianspartierna inte kunde enas om.

Det blir inget förstatligande av skolan eller sjukvården. Och ingen extra pappamånad.

– Vi har sökt andra vägar till förbättringar, säger statsminister Fredrik Reinfeldt (M) till TT.

De fyra allianspartierna har enats om ett valmanifest, som de presenterade under måndagsmorgonen. Och trots att de gjort det förut blev det givetvis frågor som fick stryka på foten.

Folkpartiet har vurmat för ett förstatligande av skolan.

Kristdemokraterna för en statlig sjukvård.

Inget av de två förslagen fanns med när Alliansens valmanifest blev offentligt.

– Jag kanske inte hade räknat med att andra partier skulle låta sig övertygas av vår reform omedelbart. Men tiden talar för vår sak. Vi kristdemokrater kommer envist att propagera för århundradets sjukvårdsreform, sa KD-ledaren Göran Hägglund efter presskonferensen.

Folkpartiets Jan Björklund kunde i stället tala varmt om att 55 procent av reformpengarna läggs på skolan, Folkpartiets hjärtefråga. Den största satsningen läggs på lågstadieskolan.

– Det är de första åren i skolan som är de viktigaste. På lågstadiet ska eleverna lära sig läsa och skriva och de fyra räknesätten. Om man inte når det målet är det väldigt svårt att ta igen det sen, sa han.

C fick igenom alla förslag

Partiet har, precis som Miljöpartiet och Socialdemokraterna, förespråkat en tredje månad i föräldraförsäkringen som ska öronmärkas för respektive förälder, en så kallad pappamånad, men inte heller det förslaget fanns med i valmanifestet.

Annie Lööf (C) var däremot nöjd efter presentationen. Partiet har fått igenom i princip alla sina förslag.

– Centerpartiet valde tidigt att lägga fokus på vissa områden. Dels sänkta kostnader för unga, regelförenklingar för företagen, ett nationellt matlyft och miljöbilspaket. Jag är väldigt glad över att övriga Alliansen tyckte att detta var angelägna reformer.

Alliansen föreslår en sänkt arbetsgivaravgift för unga under 23 år. Den tidigare sänkta avgiften för att anställda unga över 25 slopas.

– Vi måste inse att vi behöver ha reformer som är effektiva och vad vi kan se är att unga under 23 har det tuffast att komma in på arbetsmarknaden. Därför så skruvar vi nu på reformen för att göra det bättre för de allra yngsta. Det behöver finansieras och då tar vi det från 25-åringarna som har erfarenhet och som många av dem redan kommit in i arbete, sa Annie Lööf efter presskonferensen.

Tre av partierna, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Centerpartiet har på olika vis förespråkat ett höjt tak i a-kassan, men Moderaterna är stenhårt emot. Något höjt tak finns inte med i valmanifestet.

”Väljarna får besked”

Förslagen i valmanifestet finansieras genom att slopa avdrag för pensionssparande och höja fordonsskatten, alkoholskatten och tobaksskatten.

Göran Hägglund sammanfattade presentationen med att konstatera att förslagen kanske inte var de mest lattjo, men försäkrade att Alliansen kunde finansiera sina förslag.

– När vi ser på motsidan så lämnar de löften som är långa listor men där man bara finansierar en tredjedel. Det blir naturligtvis mer avskalat när vi faktiskt finansierar krona för krona allt det vi vill göra.

Statsminister Fredrik Reinfeldt ville lyfta fram att de löften man gett var ansvarsfulla – i en tid då reformutrymmet är litet.

– Jag tror att väljarna vill ha långsiktighet, de vill ha ansvarstagande. Det här är den enda gången i valrörelsen då väljarna får besked om vad som kan bli regeringspolitik, sa Fredrik Reinfeldt till Aftonbladet efter presentationen.