Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Vår förmåga att hitta styrs av hjärnans GPS

Publicerad 2014-10-06

Därför får pristagarna nobelpriset i medicin/fysiologi

Går du ständigt vilse?

Förklaringen sitter i hjärnans positioneringssystem.

Det är vår inre GPS som vägleder oss när vi ska hitta vägen.

Det är flera upptäckter som nu tilldelats årets nobelpris i fysiologi/medicin. De svarar på frågor om hur vi kan veta var vi befinner oss, hur vi kan hitta rätt och inte gå vilse, när vi går samma väg som tidigare.

1971 upptäckte John O´Keefe ”platsceller” i hjärnan. När en råtta befann sig på en viss plats i ett rum så aktiverades alltid vissa nervceller i hippocampus i hjärnan, medan andra nervceller aktiverades av andra platser i rummet. Dessa "platsceller" bildar en inre karta i hjärnan.

”Förråd av kartor”

2005 upptäckte paret Moser nervceller i hjärnan som kallas "rutnätsceller". De bildar ett koordinatsystem som talar om var vi befinner oss.

Vi har därför ett helt "kartförråd" i hjärnan. De delar som är involverade är hippocampus och entorhinala cortex.

Förmågan att orientera sig i omgivningen havererar dock vid en sjukdom som alzheimer.

Hjälper oss förstår demens

Miia Kivipelto är professor i geriatrik och specialist på demenssjukdomar. Hon säger att upptäckterna är viktiga för att förstå vad som händer i hjärnan vid demens.

– Det har varit mycket fokus på minnesfunktion vid demenssjukdomar, men det här är också mycket viktigt. Det är samma områden i hjärnan som påverkas. Vid alzheimer blir hippocampus mindre, säger hon.

– Det handlar om grundläggande funktioner och något som tidigt drabbar hjärnan vid demens. Den här forskningen hjälper oss att bättre förstå vad som händer i hjärnan vid alzheimer när den spatiala förmågan påverkas - och svårigheterna som de här patienterna har med att hitta.

ANNONS