Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Vilken stad vinner solkampen?

Publicerad 2014-07-15

Tävlingen om vilken svensk stad som får mest soltimmar i sommar är stenhård.

Just nu leder Umeå med Karlskrona tätt bakom sig.

Men om några dagar väntas södra Sverige få superväder.

– Karlskrona kan gå förbi. Det kommer bli tight, säger Martin Hedberg, meteorolog på Klart.se

Umeå är den staden i Sverige där solen har lyst som mest i sommar. Totalt har staden 477 soltimmar.

– Det har varit väldigt bra väder med lite moln i norra halvan av landet. Sedan har de norrländska städerna en fördel i att solen inte går ner så många timmar, säger Martin Hedberg.

Men tätt efter Umeå kommer Karlskrona på 462 timmar, bara 15 timmar i från.

– Det räcker med att det är molnigt en dag i Norrland så kan det södra städerna klättra på listan. Mer än så krävs det inte, säger Martin Hedberg.

"Karlskrona blir giftiga"

Och det är just det som är på väg att hända. Norrland har under de senaste två veckorna välsignats av ett ryskt högtryck som gett norra Sverige klart och soligt väder. Men nu verkar det högtrycket försvinna – och ersättas av ett högtryck från centraleuropa som kommer att lägga sig över Götaland och Svealand. Inte Norrland.

– Detta kommer göra att Karlskrona blir giftiga. Mitt tips är att de tar sig i kapp, men kanske inte förbi Umeå. Hur som helst så kommer det bli väldigt tight – ändra fram till målinjen.

Även städerna som ligger längs östkusten kan bli farliga. De har en fördel i att det inte bildas lika mycket moln på östkusten som det gör in mot landet.

– Söderhamn, Stockholms Skärgård, Blekinge Skärgård, Öland och Gotland brukar ha många soltimmar. Och det kommer de säkert ha även när den här sommaren är slut.

Ett tvåmansrace

Göteborg ligger på en ljummen nionde plats med 400 soltimmar. Anledningen – de hårda vindarna som blåser in över västkusten.

– Bildas det lågtryck och moln vid västkusten så blåser det väldigt fort in över land, vilket gör att soltimmarna inte blir lika många där, som tillexempel på östkusten.

Men även om det är många städer som eventuellt kan konkurera om första platsen så lutar det åt att detta blir ett tvåmansrace – mellan Karlskrona och Umeå.

Nu återstår det bara att se var solen väljer att lysa.

– Jag vågar inte gissa på vem som vinner, säger Martin Hedberg.