Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Gustav Fridolins nya krav i grisfrågan

Publicerad 2014-05-22

Efter grisskandalen i Danmark höjer nu även Miljöpartiet tonen.

Inför EU-valet på söndag kräver man nu att djurskyddet stärks i hela unionen.

– På många håll behandlas djur på ett sätt som inte är värdigt civiliserade länder, säger språkröret Gustav Fridolin.

I helgen uppmärksammades det att fyra danskar dött de senaste åren sedan de smittats av stafylokockbakterien MRSA. Det har visat sig att nio av tio danska grisar bär på bakterien, som är resistent mot de flesta former av antibiotika. Det gör att den inte går att behandla i de fall där den överförts till människor.

Nyheten har lett till att frågan om grisar och antibiotika hamnat i centrum av den svenska valrörelsen inför EU-valet. Häromdagen gick C-ledaren Annie Lööf ut och krävde att EU inför gemensamma mål för att få ned användandet av antibiotika och straff för de bönder som missköter sig.

Kräver ny lag

Nu höjer även Miljöpartiet tonen. Språkröret Gustav Fridolin menar att Lööfs mål är bra, men att det i stället är det bristande djurskyddet inom unionen som brister och i längden är orsaken till problemet.

– På många håll behandlas djur på ett sätt som inte är värdigt civiliserade länder. När djuren behandlas så illa, när de har så lite plats att vara på och mår så dåligt innebär det att de blir fullpumpade med antibiotika för att de ska klara sig fram till slakt, säger han.

Miljöpartiet kräver nu att EU inför en djurskyddslag som leder till att behandlingen av djur förbättras avsevärt.

– Även djuren i Danmark och resten av EU ska ha minst samma uppväxtvillkor som de har i Sverige. Skulle grisarna haft tillräckligt med utrymme även i den danska uppfödningen skulle de varken behöva knipsa knorrarna på dem eller pumpa dem fulla med antibiotika, säger Fridolin.

Testa importerat kött

MP vill även se att det kött som importeras till Sverige testas på ett mycket hårdare sätt.

– Vi har ju länge krävt ordentliga tester på det kött som kommer till Sverige. Nu när vi ser att det finns konkreta riskfaktorer, med de fruktansvärda dödsfallen i Danmark, innebär det självklart att vi måste testa köttet som kommer därifrån, säger Fridolin.

Han är djupt kritisk till att flera EU-parlamentariker på högerkanten röstat emot i parlamentet att all mat ska vara märkt med var det kommer ifrån.

– Man ska kunna vara trygg i handeln, både med att köttet är testat och med att man vet vad köttet kommer ifrån.

Ett tredje krav MP driver handlar om att verksamheter inom den svenska välfärden inte ska servera kött som producerats under sämre standard än den svenska.

– Det är ett hån mot mot de äldre och barnen i skolan att de får mat som är producerat under villkor som är sämre än vad vi kräver i Sverige, både hälsomässigt och miljömässigt.

Följ ämnen i artikeln