Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

Här köper han barn

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-08

Svenske Göran misstänks ha utnyttjat pojkar som sexslavar

Ville adoptera dem Här är Göran och en av pojkarna han omgett sig med i Kambodja. Göran lockade pojkarna med pengar och ett nytt liv i Sverige – mot sex, misstänker polisen. Bilden togs i smyg av pedofiljägare från organisationen APLE i Kambodja.

Göran, 62, lyckades adoptera en 12-årig pojke i Kambodja. Nu tror polisen att han utnyttjat barnet som sexslav.

Polisen slog till mot hotellrummet där han misstänks ha våldfört sig på pojken.

Mannen kommer från Stockholm och har varit i Kambodja sedan 2007. Han bor på billiga hotell för 70 kronor natten och har gjort sig känd i den populära badorten Sihanoukville för att han dras till unga pojkar.

Polisen stormade in

I onsdags kväll klockan 21.30 greps han av antitraffickingpoliser i Kambodjas huvudstad Phnom Penh.

De stormade in på hans hotellrum där han fanns tillsammans med den 12-årige pojke som han har lokala adoptionspapper på.

– Svensken har fått pojkens mamma att skriva under adoptionshandlingar, säger pedofiljägaren Seila Samleang från organisationen APLE som jobbar mot barnsexhandel.

Fem pojkar

Pojken berättade för polisen att Göran tvingat honom till oralsex. Göran, som egentligen heter något annat, har tidigare varit inblandad i en utredning där han misstänktes utnyttja de fem pojkar som han då hade boende hos sig.

Enligt pedofiljägaren tar svensken kontakt med fattiga gatubarn som försörjer sig genom att tigga av turister. Pojkarna är mellan 10 och 14 år gamla.

– Han har gett dem ett par dollar för att de ska följa upp på rummet och sagt att han kan ta med dem till Sverige.

Två av dem berättade då för APLE att de blivit utnyttjade av mannen som lovat att de skulle få ett nytt rikt liv i Sverige. Men när svensk polis i Bangkok larmades höll pojkarna inte fast vid sin historia.

La ner undersökning

Anne-Christine Maderud vid Internationella åklagarkammaren i Uppsala lade ner förundersökningen mot mannen i september förra året. Trots att Göran aldrig förhördes. Hon vill i dag inte kommentera sitt beslut. För att förhindra fler misstankar inledde svensken då en adoptionsprocess för att få ta hand om pojkarna. Han har hittills bara lyckats i ett fall.

Nekar till brott

Nu ska polisen förhöra de andra pojkarna på nytt. Pedofiljägarna har aldrig släppt mannen ur sikte. De har spionerat på honom och tagit bilder för att samla bevis. Bilderna intill av mannen och pojken är tagna i smyg.

Göran nekar till brott.