Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Här grips nära 1 000 klimatdemonstranter

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-12-12

Nya protester på lördagen mot polisens massgripanden

Polisen i Köpenhamn grep nästan 1 000 demonstranter på lördagskvällen.

Hundratals demonstranter fick sitta i timtal på den kalla marken i väntan på att föras till polisens tillfälliga häkte.

Nu riktas kritik mot den massiva polisinsatsen.

968 personer greps under demonstrationerna i samband med klimatmötet. Polisen och demonstranterna drabbade sent på kvällen samman igen vid en demonstration som gick ut på att visa stöd för de nära 1 000 personer som gripits under dagen. Missnöjet mot polisens kraftiga insats var stort bland demonstranterna.

– Det var massor av ungdomar och vanliga människor som greps. Är det rimligt att gripa 300 personer när tre eller 12 har kastat sten eller flaskor? säger ett vittne till Ekstabladet.

Fick sitta på marken

Flera av de gripna blev placerade av polisen på asfalten i väntan på att bli förda till det tillfälliga häktet i Valby som demonstranterna kallar "klimatfängelset". Många hade ont i lederna av kyla och några av de som hade blivit nekade att gå på toaletten kissade på sig, skriver tidningen Berlingske.

Chefspolisinspektör Per Larsen säger till tidningen att han beklagar om några oskyldiga har "dragits med" i massgripandet, men att det var nödvändigt med en snabb och konsekvent insats.

På lördagskvällen tågade cirka 200 demonstranter gemensamt mot stadsdelen Valby där de tog sig igenom polisens avspärrningar för att demonstrera. Enligt en av aktivistsajterna hade demonstranterna med sig skyltar med texterna "Free all political prisoners".

Krossade rutor

Största delen av demonstranterna omhändertogs på Amagerbrogade i Köpenhamn vid 15.30 tiden. Polisen kan med stöd av en ny lag frihetsberöva personer som kan komma att hota ordningen. Lagen ger polisen befogenhet att frihetsberöva folk i upp till 12 timmar utan misstanke om brott.

Enligt polisen greps vid 15-tiden flera personer som var maskerade och hade kastat sten och fyrverkerier. I samma grupp hade personer krossat rutor och betett sig stökigt.

"Som bakgrund till beslutet att frihetsberöva den våldsamma gruppen demonstranter fanns också en större hänsyn till att den stora folkliga demonstrationen inte ska störas av personer med en annan dagordning", skriver polisen i ett pressmeddelande.

"Det är en skam"

Senare greps ytterligare 55 personer som hade satt eld på fyra bilar parkerade i närheten av Christiania. Gruppen kastade stenar och avlossade fyrverkerier mot polisen.

Kritik har riktats mot polisen för att de har låtit hundratals personer sitta i flera timmar på den kalla marken. En av dem är svenske tecknaren Julie Leonardsson från Kopparberg.

– Jag tycker att de här gripandena är en skam, det var en överreaktion. Jag förstår inte varför jag skulle gripas, säger han till Ekstrabladet.

Han fick sitta fängslad i två timmar utomhus innan han släpptes.

– Jag såg ingen i min närhet som dolde sitt ansikte eller något annat som kan ha varit grund till något massgripande, säger han till tidningen.

Lugn demonstration

Gertrud Larsson gick i demonstrationtåget med sin kusin. Hon såg inte heller några våldsamheter.

– Det är helt absurt att polisen har gripit så många människor. Man kan inte gripa 1000 personer för att någon kastar en flaska. Det verkar som att det här är en total överreaktion. Demonstrationen var fredlig och allt gick stilla till, säger hon.

På söndagsmorgonen satt 18 av de gripna demonstranterna i fängsligt förvar – resten hade släppts, uppger nyhetsbyrån Ritzau.