Maten full av kryp

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-02-14

Läsarnas
egna bilder
– sniglar och larver

Glöm glutamaten.

Nu är det glutamasken som upprör.

Vad är det egentligen i vår mat?

Frågan om tillsatser har varit brännhet under det senaste året men en oönskad tillsats har knappt debatterats alls: alla små kryp som dyker upp i påsarna, paketen och på tallrikarna.

Sniglar i spenaten

På Aftonbladets tipstjänst 71 000 har det dock ramlat in larvigt många vittnesmål om hur matindustrin kryddar

käket helt oombedda. Det är fjärilar i havregryn, skalbaggar i müslin och sniglar i spenaten.

Men finns det anledning till oro över just denna tillsats i mat?

–?Nej, det är inte giftigt med insekter, säger Jonas Wahlström på Skansenakvariet.

–?Larver och småkryp är väldigt proteinrika. I stora delar av världen är det också en delikatess. Själv föredrar jag rostade gräshoppor framför rostade kackerlackor eftersom hopporna är sötare.

”Väl enkel kost”

Å andra sidan ska intaget av insekter kanske inte överdrivas?

–?Det kan ju bli en väl enkel kost om man äter mest larver ungefär som det inte är bra att äta bara hamburgare.

Men några maskar i majsen skadar inte?

–?Det kan ju till och med bli en mer välbalanserad kost om man tillsätter proteinrika kryp till grönsakerna.

Ur konsumentperspektiv är det förstås en fin affär eftersom industrin tillhandahåller proteintillskottet helt gratis.

Ja, i de flesta fall får man till och med betalt för innehållet om man går tillbaka med varan.