Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

Live

Aftonbladet Direkt

  • Fastnålat inlägg

    Peruansk gängledare gripen i New York

    06.03
    Trifeh Amini

    En peruansk gängledare greps av amerikanska immigrationstjänstemän i New York, skriver Reuters.

    Han greps av de amerikanska migrationsmyndigheterna under onsdagen.

    Den 38-åriga gängledare Gianfranco Torres-Navarro leder gänget "Los Killers" som är ökänt för våld, utpressning och mord. Torres-Navarro är efterlyst i Peru.

    Han kallas även för “Gianfranco 23”, en referens till de 23 personer han sägs ha mördat i hemlandet.

TRE NYHETER DU INTE FÅR MISSA
  • Trifeh Amini
    Nu

    Putins rådgivare: Väst planerade Ukrainas offensiv

    Kremls rådgivare Nikolai Patrushev menar att Nato och väst var direkt involverade i planeringen av Ukrainas offensiv i gränsregionen Kursk i Ryssland, skriver VG.

    Det är i en intervju med tidningen Izvestia som Patrushev säger att USA:s uttalanden om att de inte var inblandade i attacken är falska.

    – Insatsen i Kurskregionen planerades med hjälp av Nato och västerländska specialtjänster, säger han.

    Vita huset har förnekat att USA är inblandat i offensiven och sagt att Ukraina inte heller meddelat dem om sina planer.

  • Trifeh Amini
    21 min

    Norge: Misstänker olaglig gränspassering

    Polisen och det norska försvarets gränsstyrkor utreder en eventuell illegal korsning av gränsen mot Ryssland under natten, rapporterar NRK.

    – Detta är inte verifierat, men vi utreder, säger verksamhetschef Jan Arne Pettersen till kanalen.

    En vägkontrollpost har inrättats vid Elvenes där alla bilar kontrolleras, men polisen "har inte kontroll över någon", som Pettersen uttrycker det.

  • Trifeh Amini
    07.23

    Hon blir Thailands nya premiärminister

    Foto: Sakchai Lalit/AP/TT

    Paetongtarn Shinawatra blir Thailands nya premiärminister skriver NRK med hänvisning till Reuters.

    37-åringen, som tillhör landets oppositionsparti, blir landets yngsta premiärminister.

    Hon är dotter till miljardären och före detta premiärminister Thaksin Shinawatra.

    Thailands ledande politiker kan delas in i två grupper: de som stöds av Thailands militär och kungahus, och de mer reformistiska oppositionellapartier där Paetongtarn Shinawatras parti Pheu Thai ingår.

  • Martin Palmborg
    07.11

    Tre fall av mpox i Pakistan

    Under fredagen bekräftades tre fall av mpox i Pakistan, uppger landets hälsodepartement, rapporterar Al Arabiya.

    De tre patienterna ska nyligen ha rest in i landet från Förenade arabemiraten.

    Pakistan har haft tidigare fall av virussjukdomen, men om de nya fallen gäller den mer smittsamma varianten klad 1 är fortfarande oklart.

    I veckan utlyste WHO en global hälsokris med anledning av utbrott i flera afrikanska länder och i går meddelade den svenska regeringen att det finns ett bekräftat fall av varianten klad 1 i landet.

  • Trifeh Amini
    06.29

    Northvolts uppmaning vid gasläcka: Fortsätta arbeta

    I ett internt meddelande uppmanades anställda på Northvolt att fortsätta arbeta – trots en gasläcka, det visar en granskning gjord av Ekot.

    I våras uppmättes höga nivåer av gasen ammoniak i fabriken. Arbetsmiljöverket har satt en gräns på max 50 ppm men Northvolt själva har satt ett gränsvärde på 500 ppm.

    I det interna meddelande som skickades ut stod det att förväntades personalen arbeta i upp till 500 ppm innan lokalerna evakuerades.

    Northvolt menar att de först efter att ha fått ner de höga ammoniakhalterna i lokalerna gick ut med meddelandet om att arbeta vidare.

    – Jag tycker att det är jättetråkigt att vi har medarbetare som känner så. Jag tror tyvärr att de har riskerats skrämmas upp av mediedrevet på sistone, säger Emma Nehrenheim, som sitter i ledningsgruppen på företaget, till Ekot.

  • Trifeh Amini
    06.11

    Ryssland skickar fler soldater till Belgorod

    Ryssland sa på torsdagen att det skulle stärka gränsförsvaret och skicka in ytterligare styrkor till Belgorod, rapporterar Reuters.

    Den 6 augusti genomförde Ukraina en offensiv i gränsområdet Kursk och har sedan dess fortsatt avancera djupare in på rysk mark.

  • TT
    05.40

    Kina skärper mpox-kontroller

    På bilden syns mpoxpartiklar – de röda - tillsammans med en blå, smittad cell.
    På bilden syns mpoxpartiklar – de röda - tillsammans med en blå, smittad cell. Foto: Niaid via AP/TT

    Kina skärper gränskontrollen för att förhindra att mpox-viruset tar sig in i landet, rapporterar den spanska nyhetsbyrån Efe.

    Flygplan, båtar och resande från länder där smittan konstaterats ska kontrolleras extra.

    På torsdagen konstaterade regeringen och Folkhälsomyndigheten att Sverige, som första land i världen utanför Afrika, har fått sitt första fall. Världshälsoorganisationen WHO har klassat utbrottet av mpox i Afrika som ett internationellt hälsonödläge.

  • TT
    05.36

    Trump: Har rätt till personangrepp mot Harris

    Donald Trump vid torsdagens pressträff i New Jersey.
    Donald Trump vid torsdagens pressträff i New Jersey. Foto: Julia Nikhinson/AP/TT

    Donald Trump anser sig ha rätt att gå till personangrepp mot sin rival i höstens presidentval, Kamala Harris.

    – Jag är väldigt arg på henne för att hon använder rättssystemet som ett vapen mot mig och andra personer, väldig arg. Jag anser mig ha rätt att attackera henne personligen, hävdade han vid en pressträff på hans golfklubb i New Jersey på torsdagen.

    Trump inledde pressträffen med att tala om ekonomisk politik men växlade sedan till den sortens angrepp och påståenden som präglat hans valmöten, däribland den grundlösa anklagelsen om att Harris skulle ha nyttjat rättssystemet på det sätt som Trump beskriver.

    Vad gäller ekonomin ackompanjerades Trump på scenen av ett antal populära matvaror med tillhörande affischer som visade hur mycket dessa ökat i pris den senaste tiden. 78-åringen har vid upprepade tillfällen lagt skulden för inflationen – som under en period ökade kraftigt – på Biden-administrationen.

  • TT
    04.51

    Friskolestyrelse delade på skolpengsmiljoner

    2022 beslutade fem styrelseledamöter i Skvaderns gymnasieskola i Sundsvall att dela upp 14 miljoner i retroaktiv skolpeng skolan fått från kommunen mellan sig själva, 2,8 miljoner var. Genom åren har totalt 24 miljoner delats ut i styrelsen för friskolan, skriver Sundsvalls Tidning.

    – Jag och styrelsen tar på oss en skuld för det som hänt, säger tidigare vd:n Lennart Sund till tidningen.

    Både Sund och den tidigare styrelseordföranden säger sig vara ångerfulla över det som skett.

    Den tidigare vd:n och styrelseordförande talar om att ha blivit fartblinda men att de agerat utifrån råd de fått från revisorer.

    Lösningen med att dela ut skolpeng i styrelsen, istället för att öppet deklarera det som vinst och sedan ge aktieutdelning, valdes för att hålla nere substansvärdet på aktierna. Det skulle göra det billigare för nya delägare att köpa in sig.

  • TT
    03.37

    USA fördömer bosättardåd

    Vita huset fördömer vad man kallar ”oacceptabla” attacker mot palestinier utförda av judiska bosättare. Det sker efter det att en ung man dödats och ytterligare en skadats i en by på den av Israel ockuperade Västbanken.

    ”Attacker från våldsamma bosättare mot palestinska civila på Västbanken är oacceptabla och måste upphöra”, kommenterar en talesperson för för USA:s nationella säkerhetsråd.

    Även Israels president Isaac Herzog har fördömt det inträffade.

  • Christina Nordh
    i går23.23

    Bil körde in i hus utanför Helsingborg – en till sjukhus

    Foto: Andre Tajti / LocalEyes.se

    En bil har av okänd anledning kört av vägen utanför Helsingborg och in i en villa.

    – Det har skett en olycka med personbil, en singelolycka. Räddningstjänst och ambulans framme på platsen, men ingen har lastats i nuläget, säger Martin Olofsson, teamleader på SOS Alarm.

    Det är just nu oklart om någon skadats.

    Larmsamtalet kom in 22.48.

    Uppdatering 00.06: En person har förts i ambulans till sjukhus med oklara skador.

    – Både ambulans och räddningstjänst har lämnat platsen, enbart polis är kvar, säger Martin Olofsson.

  • TT
    i går23.10

    Maduro uppmanas hålla nytt val

    Brasiliens president Luiz Inácio Lula da Silva, till höger, i samtal med Venezuelas president Nicolás Maduro vid ett möte i Brasilien i fjol. Arkivbild.
    Brasiliens president Luiz Inácio Lula da Silva, till höger, i samtal med Venezuelas president Nicolás Maduro vid ett möte i Brasilien i fjol. Arkivbild. Foto: Gustavo Moreno/AP/TT

    Pressen ökar på Venezuelas president Nicolás Maduro efter det omstridda valet i juli. Brasiliens och Colombias presidenter föreslår ett nytt val som en väg ur krisen.

    – Om han är förnuftig så kan han (Maduro) vända sig till det venezuelanska folket, kanske till och med kalla till nytt val, säger Brasiliens president Luiz Inácio Lula da Silva i en radiointervju.

    Valet bör i så fall organiseras av en opartisk valkommitté och bevistas av observatörer från olika delar av världen, tillägger Lula.

    Utspelet görs efter att Lula i onsdags diskuterat en möjlig lösning på krisen i Venezuela med Colombias president Gustavo Petro.

    Petro skriver i sin tur på X att det är upp till Nicolás Maduro att bereda väg för en politisk lösning som ger ”fred och välstånd” för Venezuelas folk.

  • Christina Nordh
    i går23.05

    Mc i diket utanför Västerås – föraren till sjukhus

    En motorcyklist körde i diket på väg 527 i Ryttene.

    – Föraren blev avförd med ambulans till sjukhus med oklara skador, vaken och talbar. Föraren klagade över sin rygg, säger Joar Källman, RLC-befäl på polisen region Mitt.

    Det finns ingen misstanke om brott.

  • Mattias Kjellman
    i går22.38

    Båtolycka utanför Lidingö – körde in i klippa

    Det har inträffat en båtolycka utanför Lidingö i Stockholm.

    – Det är en båt som har kört i en klippa i Larsberg. En person vårdas av ambulanspersonal, säger Nadya Norton, polisens presstalesperson.

    Polisen larmades om händelsen vid 22.15-tiden.

    Räddningstjänsten har meddelat att samtliga inblandade personer ska vara i land.

    – Det är väldigt tidigt ännu, så jag har inga uppgifter om hur allvarligt skadad personen är, säger Nadya Norton.  



 

Fråga oss

 

Ställ dina frågor till redaktionen här!

  • onsdag17.59

    Hej. I er artikel om Olof K Gustafsson står det att han kan dömas till 2050 år i fängelse.

    Känns rätt hårt. Kan det stämma? 😅

    joakim

    Hej, Joakim, detta är vad han själv har sagt i tidigare intervjuer. Vi skriver även i artikeln att detta inte är bekräftat.

    Joakim Ottosson
  • måndag07.54

    Vet man hur många som blev sjuka efter simningen i Seine i OS?

    Maja

    Hej Maja!

    Bland de drabbade finns den belgiska triatleten Claire Michel, som har lagts in på sjukhus med en E.coli-infektion. Även den svenska triatleten Tilda Månsson blev sjuk efter simningen, men hon återhämtade sig snabbt och kunde återgå till lätt träning. Det finns flera som har blivit sjuka under mästerskapet, men kopplingen till vattenkvaliteten har inte kunnat bekräftas vad jag vet.

    Läs mer här

    Alex Rodriguez
  • 2 aug10.00

    Borde Kamala och Biden ens få vara med i förhandlingar med Iran och Israel när de är på väg att lämna vita huset?

    Nils jönsson

    Hej, USA-valet har inte varit än, det är först 5 november. Fram till dess är Joe Biden fortsatt president och Kamala Harris vicepresident. Joe Biden har ju meddelat att han inte ställer upp för omval, men huruvida Kamala Harris kommer lämna vita huset eller inte vet vi alltså inte förrän efter valet.

    Erica Fält
  • 2 aug09.46

    Hur gick det med dykningen i Piteå gällande Elliot och fiskaren som sett något oidentifierat ned sitt ekolod ?

    Mikael

    Hej! Tyvärr resulterade inte dykningen i något, polisen meddelade att man inte hittat något. Du kan läsa mer om det här.

    Erica Fält
  • 30 juli11.16

    Hur hittades Essie

    fersie47

    Hej! Assistanshunden Essie har tyvärr fortfarande inte hittats, men har noterat här i chatten att det är stort intresse och vi kommer såklart rapportera så fort vi vet något mer! Tills vidare kan ni som missat läsa mer om Essie här!

    Erica Fält

 

Tipsa oss

 

Vet du mer? Har du ett nyhetstips?

Om Tipsa!
På Aftonbladet söker vi ständigt efter nya vinklar. Och som läsare är du en viktig del av vårt nyhetsarbete. Med vår tjänst Tipsa! kan du lätt skicka in tips, bilder och video. I våra appar kan vi dessutom nå dig med lokala push-notiser och efterlysningar.
 
Vad händer med mitt tips?
Vi läser alla tips som skickas. Om vi bedömer ditt tips som intressant tar vi kontakt med dig via de kontaktvägar du lämnat. När du skickar din bild eller film till Aftonbladet ger du samtidigt ditt tillstånd till publicering.
 
Hur skyddas mina uppgifter?
Aftonbladet garanterar alla tipsare källskydd, en grundlagsskyddad rättighet enligt Tryckfrihetsförordningen. Alla tips skickas krypterade. Din identitet är skyddad hos oss men redaktionen kan komma att kontakta dig för ytterligare information kring ditt tips.

Vill du vara anonym också för redaktionen finns det flera andra vägar att kontakta oss: du kan ringa från ett dolt nummer eller maila oss från en tillfällig e-postadress, t ex hotmail eller gmail.
 
Får jag ersättning?
Aftonbladet betalar alltid för publicerade nyhetstips och nyhetsbilder/filmer som du äger eller har rätt att sälja. Vi betalar bara till den som är först med tipset eller till den som har ny information om en nyhet.

Beslut om ersättning ska utgå bestäms av tjänstgörande nyhetschef i samband med att tipset lämnas. Vi ersätter inte nyhetstips retroaktivt.

Storleken på ersättningen beror bland annat på dignitet eller hur unik nyheten är och vad den tillför rapporteringen.

När vi efterlyser bilder av mer allmän karaktär, t ex sommarbilder, som inte ingår i en nyhetsrapportering, utgår ingen ersättning.

När du skickar din bild till Aftonbladet ger du samtidigt ditt tillstånd till publicering/publiceringar.
 
Jag blev lovad ersättning. När får jag pengarna?
Arvoden för publicerade nyhetstips, bilder eller filmer betalas ut som lön så snart som möjligt.
 
Våra appar
Tack vare platstjänsten geolokalisering kan du i våra appar få push-notiser med lokala nyheter om händelser just där du befinner dig.

När en större nyhetshändelse inträffat i din närhet skickas en push-notis till dig när du använder Tipsa!

Vi kan samtidigt efterlysa din hjälp i nyhetsrapporteringen. Med dina egna bilder och upplysningar – från där det händer, när det händer.

Aftonbladets appar hittar du i Appstore och Google Play.
 
Bra att tänka på

  • En nyhetshändelse kan vara dramatisk. Se till att du aldrig är i vägen för räddningspersonal eller polis. Utsätt inte dig själv eller andra för några risker. Tänk på den personliga integriteten. Var inte för närgången utan håll dig på behörigt avstånd.
  • En bra nyhetsbild eller film vill vi publicera direkt. Med appens hjälp når du vår nyhetsredaktion snabbast och din bild eller live-film kan publiceras på Aftonbladet inom några minuter.
  • Allmänna åsikter, teorier eller spekulationer är inte nyhetstips.