Aftonbladet

Dagens namn: Kaj

Live

Aftonbladet Direkt

  • Fastnålat inlägg

    SAS-flyg har evakuerats efter landning i Oslo

    09.20
    Linnea Blomberg

    Ett SAS-flyg har evakuerats efter att ha anlänt till Oslos flygplats på tisdagsmorgonen. Det skriver norska Dagbladet.

TRE NYHETER DU INTE FÅR MISSA
  • TT
    27 min

    Toppar utreds för mord efter dödliga protester

    Bangladeshs tidigare premiärminister Sheikh Hasina är en av flera som utreds i ett mordfall efter att en polis dödade en man i juli. Arkivbild.
    Bangladeshs tidigare premiärminister Sheikh Hasina är en av flera som utreds i ett mordfall efter att en polis dödade en man i juli. Arkivbild. Foto: Altaf Qadri/AP/TT

    En domstol i Bangladesh har inlett en utredning om mord mot tidigare premiärministern Sheikh Hasina och sex andra personer i hennes regering. Dessutom utreds flera andra personer, bland annat högt uppsatta poliser, i fallet. Utredningen kommer efter att en man dödades av polis i juli, under de omfattande oroligheterna i landet.

    Advokat Mamun Mia tar upp fallet på initiativ från en medborgare. Enligt honom har domstolen i huvudstaden Dhaka uppmanat polisen att registrera fallet, vilket är det första steget i en utredning enligt landets lagar.

    Sheikh Hasina avgick i början av augusti och flydde till Indien efter flera veckor av eskalerande studentprotester och oroligheter, där hundratals människor har dödats i sammandrabbningar mellan demonstrerande och polis.

  • Linnea Blomberg
    11.44

    Gul rök från fabrik: ”Farliga gaser”

    Foto: Läsarbild

    Gul rök bolmade ut från Domsjö fabriker i Örnsköldsvik i dag mellan klockan 11:10 och 11:40. Vd Björn Vedin säger till Aftonbladet:

    – Vi hade ett planerat underhållsstopp. När den gula röken upptäcktes stoppades rengöringen. Det var en scrubber som blivit överbelastad.

    – Röken innehåller farliga nitrösa gaser, men vad vi vet just nu har ingen blivit skadad. Vi kommer inte att göra någon mer rengöring förrän vi är hundra procent förvissade att detta inte sker igen, säger Vedin.

  • TT
    10.57

    Klart: Svensk polis flyttar över till Danmark

    En dansk polis har redan flyttat över permanent till Sverige. Nu har det även tagits ett beslut om att en svensk polis ska börja arbeta i Danmark, rapporterar P4 Malmöhus.

    – Vi har tillsammans med dansk polis nu tagit ett beslut om att det ska ske och det är vi väldigt glada över, säger polisens presstalesperson Nils Norling till kanalen.

    Förra veckan flyttade en dansk polis in hos Malmöpolisen. Samtidigt uppgav Torben Svarrer, chef vid Danmarks nationella enhet mot särskild kriminalitet, att ännu en dansk polis kommer att placeras hos polisens nationella operativa avdelning i Stockholm.

    – Danska och svenska gäng arbetar inte utifrån gränser. Därför är det viktigt att vi från polisens sida även arbetar tillsammans, sade Svarrer tilll TT i samband med beslutet.

    Enligt både Svarrer och Norling togs beslutet om ett mer gränsöverskridande arbete redan innan den senaste våldsspiralen i Danmark bröt ut. I samband med denna har flera svenska medborgare häktats för mordförsök och en sprängning.

  • TT
    10.51

    Försvaret köper tåg med Norge

    Svenska och norska försvaret går ihop om att köpa tågvagnar för transporter av bland annat stridsvagnar. Arkivbild.
    Svenska och norska försvaret går ihop om att köpa tågvagnar för transporter av bland annat stridsvagnar. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

    Svenska och norska försvaret kommer att köpa uppemot 120 tågvagnar tillsammans med det statliga järnvägsbolaget Bane Nor.

    Syftet med samarbetet är att öka kapaciteten att flytta militärt material. Tågvagnarna ska bland annat kunna användas till att transportera stridsvagnar.

    ”Avtalet innebär en betydlig förbättring av kapaciteten för militära transporter på järnvägen både i Norge och Sverige, mellan länderna och till andra länder i Europa”, säger Thor Gjermund Eriksen, koncernchef för Bane Nor, i ett pressmeddelande.

  • TT
    10.35

    Dom i ättiksfallet prövas inte av HD

    Högsta domstolen kommer inte att pröva fallet med den ättiksförgiftade flickan i Eslöv. Föräldrarna dömdes till åtta års fängelse i både tingsrätten och hovrätten efter att flickan fått i sig så mycket ättika att hon fick livshotande skadad.

    Paret överklagade domen, men nu meddelar Högsta domstolen att de inte får prövningstillstånd i högsta instans.

  • Trifeh Amini
    10.11

    Kvinna attackerad på lägenhetshotell

    En kvinna har blivit misshandlad på ett lägenhetshotell i Sollentuna norr om Stockholm, säger polisen.

    – Vi undersöker omständigheterna. Men vi vet att båda har befunnit sig på samma lägenhetshotell, säger Anna Westberg, polisens presstalesperson Stockholm.

    Kvinnan ska ha misshandlats med ett tillhygge. Gärningsmannen ska sedan ha flytt platsen.

    Kvinnan har förts till sjukhus med ambulans men skadeläget är ännu oklart.

    Polisen letar ännu efter mannen och håller vittnesförhör och kollar igenom övervakningsfilm. Brottsplatsen är avspärrad för en teknisk undersökning. I

  • Emma Lovén Svensson
    09.58

    ISW: Ukrainska styrkor avancerar i Ryssland

    Institutet for the Study of War (ISW) rapporterar att ukrainska styrkor verkar avancera inuti Ryssland, trots påståenden om att ryska styrkor har stabiliserat fronten i Kursk-regionen.

    Det är en dryg vecka sedan ukrainska styrkorna tog sig in på ryskt territorium.

  • Emma Lovén Svensson
    09.12

    Kivra ligger nere – driftstörningar

    Den digitala brevlådetjänsten Kivra har tekniska problem under tisdagsmorgonen.

    – Det stämmer att vi har en driftstörning och vi jobbar på att lösa det, säger Kivras Kommunikationschef Henrik Höglin

    Ett felmeddelande i appen bekräftar att det rör sig om driftstörningar som påverkar inloggningen och vissa andra tjänster. De felsöker just nu problemet.

  • Beri Zangana
    08.45

    Jonas Falk begärd häktad

    Jonas Falk. Arkivbild.
    Jonas Falk. Arkivbild. Foto: AFTONBLADET

    51-årige Jonas Falk har begärts häktad för grov mordbrand, rapporterar Expressen.

    En häktningsförhandling kommer att hållas vid Södertörns tingsrätt under tisdagen.

    – Han håller sig undan, sa rättens ordförande när förhandlingen inleddes.

    Jonas Falk misstänks enligt tidningen för grov mordbrand och försök till grov utpressning.

    Jonas Falk pekades ut som överhuvudet i ett av Sveriges största narkotikamål genom tiderna – ”Operation Playa”. Han dömdes först till 18 års fängelse i tingsrätten men friades senare i hovrätten.

  • Linnea Blomberg
    08.42

    Brinnande lastbil på E4

    Det brinner en lastbil på E4 vid Södertälje syd, Trafikplats Järna i riktning mot Nyköping. Det skriver Trafikverket på sin hemsida.

    Händelsen uppges ha stor påverkan på trafiken.

  • Linnea Blomberg
    08.32

    Ica återkallar sallad

    Ica återkallar salladsmix, det skriver de i ett pressmeddelande.

    Anledningen är att salmonella har påträffats i röd mangold vid en rutinprovtagning hos leverantören.

    Återkallelsen gäller ICA Röd Mangold 65g, ICA Spröd Salladsmix 65g samt ICA Säsongsmix 150g med bäst-före-datum 2024-08-17.

  • TT
    07.42

    Nya fartygsattacker i Röda havet

    Två fartyg har under natten till tisdag attackerats utanför Jemens kust i Röda havet, enligt den brittiska branschorganisationen för handelstrafik UKMTO.

    Den första attacken inträffade drygt tio mil från hamnen al-Hudaydah i Jemen som kontrolleras av den Iranstödda Huthirörelsen. Enligt UKMTO skedde två explosioner i närheten av fartyget, men inga skador har rapporterats.

    Timmar senare inträffade en andra attack några kilometer längre från al-Hudaydah. Enligt UKMTO är det oklart om det är samma fartyg som attackerats båda gångerna.

    Ingen har hittills tagit på sig attackerna, men Huthirörelsen, som genomfört flera attacker i området sedan kriget i Gaza bröt ut, misstänks ligga bakom.

    Sedan januari har USA och Storbritannien svarat med att rikta flera attacker mot Huthimål i Jemen.

  • Linnea Blomberg
    07.20

    Man rånad i Västerås

    Under tisdagsmorgonen fick polisen samtal om att en man blivit hotad med ett tillhygge och rånad vid resecentrum i Västerås. Det skriver polisen på sin hemsida.

    Flera polispatruller har ryckt ut till platsen och några personer har kontrollerats, men ingen misstänkt är gripen.

  • TT
    07.12

    Ukraina: Kontrollerar 1 000 kvadratkilometer

    Ukraina har tagit kontroll över 1 000 kvadratkilometer av ryskt territorium i regionen Kursk. Det säger landets arméchef Oleksandr Syrskyj i en video som president Volodymyr Zelenskyj delat på plattformen X.

    Ukraina inledde en överraskningsoffensiv på rysk mark förra veckan och den är av allt att döma den största sedan Rysslands fullskaliga invasion av grannlandet i februari 2022. Offensiven har nått cirka tre mil in i Ryssland.

    Från ryskt håll uppger man att 28 områden i regionen är under ukrainsk kontroll och att 121 000 människor har flytt från Kursk sedan Ukraina inledde sin markoffensiv.

    Rysslands president Vladimir Putin hävdar att offensiven är ett ukrainskt försök att stoppa den ryska offensiven i regionen Donbass och ett försök att skaffa sig ett bättre förhandlingsläge i framtida samtal.

    Zelenskyj bekräftade på måndagen i en video på Telegram att ukrainska styrkor opererar i Kurksregionen. Han hyllade soldater och befäl för deras ”ståndaktighet och beslutsamhet”.



 

Fråga oss

 

Ställ dina frågor till redaktionen här!

  • i går07.54

    Vet man hur många som blev sjuka efter simningen i Seine i OS?

    Maja

    Hej Maja!

    Bland de drabbade finns den belgiska triatleten Claire Michel, som har lagts in på sjukhus med en E.coli-infektion. Även den svenska triatleten Tilda Månsson blev sjuk efter simningen, men hon återhämtade sig snabbt och kunde återgå till lätt träning. Det finns flera som har blivit sjuka under mästerskapet, men kopplingen till vattenkvaliteten har inte kunnat bekräftas vad jag vet.

    Läs mer här

    Alex Rodriguez
  • 2 aug10.00

    Borde Kamala och Biden ens få vara med i förhandlingar med Iran och Israel när de är på väg att lämna vita huset?

    Nils jönsson

    Hej, USA-valet har inte varit än, det är först 5 november. Fram till dess är Joe Biden fortsatt president och Kamala Harris vicepresident. Joe Biden har ju meddelat att han inte ställer upp för omval, men huruvida Kamala Harris kommer lämna vita huset eller inte vet vi alltså inte förrän efter valet.

    Erica Fält
  • 2 aug09.46

    Hur gick det med dykningen i Piteå gällande Elliot och fiskaren som sett något oidentifierat ned sitt ekolod ?

    Mikael

    Hej! Tyvärr resulterade inte dykningen i något, polisen meddelade att man inte hittat något. Du kan läsa mer om det här.

    Erica Fält
  • 30 juli11.16

    Hur hittades Essie

    fersie47

    Hej! Assistanshunden Essie har tyvärr fortfarande inte hittats, men har noterat här i chatten att det är stort intresse och vi kommer såklart rapportera så fort vi vet något mer! Tills vidare kan ni som missat läsa mer om Essie här!

    Erica Fält
  • 30 juli11.12

    🛎️!🛎️!! Hej!!

    Har det någonsin varit så långt uppehåll mellan svaren här i ”spalten” tidigare? Vet att det händer mycket i världen och att det är semestertider, men ändå?

    Saknar er💛

    kurre.💛

    Hej Kurre, ja det verkar ha blivit ett lite oplanerat semesteruppehåll här, ber om ursäkt för det! Fint att höra att du har saknat oss, vi har saknat er också ☀️

    Erica Fält

 

Tipsa oss

 

Vet du mer? Har du ett nyhetstips?

Om Tipsa!
På Aftonbladet söker vi ständigt efter nya vinklar. Och som läsare är du en viktig del av vårt nyhetsarbete. Med vår tjänst Tipsa! kan du lätt skicka in tips, bilder och video. I våra appar kan vi dessutom nå dig med lokala push-notiser och efterlysningar.
 
Vad händer med mitt tips?
Vi läser alla tips som skickas. Om vi bedömer ditt tips som intressant tar vi kontakt med dig via de kontaktvägar du lämnat. När du skickar din bild eller film till Aftonbladet ger du samtidigt ditt tillstånd till publicering.
 
Hur skyddas mina uppgifter?
Aftonbladet garanterar alla tipsare källskydd, en grundlagsskyddad rättighet enligt Tryckfrihetsförordningen. Alla tips skickas krypterade. Din identitet är skyddad hos oss men redaktionen kan komma att kontakta dig för ytterligare information kring ditt tips.

Vill du vara anonym också för redaktionen finns det flera andra vägar att kontakta oss: du kan ringa från ett dolt nummer eller maila oss från en tillfällig e-postadress, t ex hotmail eller gmail.
 
Får jag ersättning?
Aftonbladet betalar alltid för publicerade nyhetstips och nyhetsbilder/filmer som du äger eller har rätt att sälja. Vi betalar bara till den som är först med tipset eller till den som har ny information om en nyhet.

Beslut om ersättning ska utgå bestäms av tjänstgörande nyhetschef i samband med att tipset lämnas. Vi ersätter inte nyhetstips retroaktivt.

Storleken på ersättningen beror bland annat på dignitet eller hur unik nyheten är och vad den tillför rapporteringen.

När vi efterlyser bilder av mer allmän karaktär, t ex sommarbilder, som inte ingår i en nyhetsrapportering, utgår ingen ersättning.

När du skickar din bild till Aftonbladet ger du samtidigt ditt tillstånd till publicering/publiceringar.
 
Jag blev lovad ersättning. När får jag pengarna?
Arvoden för publicerade nyhetstips, bilder eller filmer betalas ut som lön så snart som möjligt.
 
Våra appar
Tack vare platstjänsten geolokalisering kan du i våra appar få push-notiser med lokala nyheter om händelser just där du befinner dig.

När en större nyhetshändelse inträffat i din närhet skickas en push-notis till dig när du använder Tipsa!

Vi kan samtidigt efterlysa din hjälp i nyhetsrapporteringen. Med dina egna bilder och upplysningar – från där det händer, när det händer.

Aftonbladets appar hittar du i Appstore och Google Play.
 
Bra att tänka på

  • En nyhetshändelse kan vara dramatisk. Se till att du aldrig är i vägen för räddningspersonal eller polis. Utsätt inte dig själv eller andra för några risker. Tänk på den personliga integriteten. Var inte för närgången utan håll dig på behörigt avstånd.
  • En bra nyhetsbild eller film vill vi publicera direkt. Med appens hjälp når du vår nyhetsredaktion snabbast och din bild eller live-film kan publiceras på Aftonbladet inom några minuter.
  • Allmänna åsikter, teorier eller spekulationer är inte nyhetstips.