Vårdare döms för våldtäkter – pågick i två år
”Boendet trodde inte på det”
Publicerad 2017-07-19
En vårdare på ett boende i Hälsingland har dömts för över 30 våldtäkter på patienter.
Trots polisanmälan fick vårdaren jobba kvar på boendet – och kunde fortsätta begå övergreppen.
– Hon mår jättedåligt men det var en viktig dom, säger Madeleine Ljungberg, en av kvinnornas målsägandebiträde
Den 37-åriga mannen, som jobbar som vårdare på ett behandlingshem i Hälsingland, dömdes under tisdagen för en rad övergrepp.
Det var i början av 2016 som den kvinnliga patienten anmälde att hon utsatts för flera våldtäker av den 37-årige vårdaren.
Fick jobba kvar
Efter anmälan inledde polisen en brottsutredning. Men mannen fick fortsätta arbeta som vårdare på boendet. Övergreppen började i augusti 2015 och pågick fram till mitten av juni 2016.
– Boendet trodde inte på henne från en början. Han fick jobba kvar och de berättade inte för henne att han kommer fortsätta arbeta där, säger Madeleine Ljungberg, målsägandebiträde för en av kvinnorna.
I maj 2017 anmäldes 37-åringen för ytterligare fall av våldtäkt. Då av en annan kvinna – på samma boende.
– Det var inte förrän den andra tjejen anmälde att hon utsatts av honom som han stängdes av från sitt arbete, och då var det ett år efter min klient anmält honom, säger Madeleine Ljungberg.
Över 30 våldtäkter
37-åringen erkänner sexuella kontakter med den första kvinnan, men hävdar att det skett i samförstånd. Han nekar dock gärningen mot den andra kvinnan.
Tingsrätten dömde mannen till sex års fängelse för samtliga övergrepp. Sammanlagt 36 våldtäker, mellan augusti 2015 och maj 2017. Men enligt Madeleine Ljungberg är mörkertalet stort.
Han ska även betala skadestånd på totalt 380 000 kronor.
Ljungberg räknar med att mannen kommer att överklaga domen.
– Det blir nog en runda i hovrätten.
”Mår jättedåligt”
Rätten skriver i domen att ”försvårande omständigheter är att NN (39-åringen) utnyttjat målsägandes svårigheter att värja sig samt att han som vårdare missbrukat ett särskilt förtroende i förhållande till målsägandena i deras egenskap av patienter”.
Målsägandebiträdet säger att domen är viktig:
– Det är väldigt ovanlig att man bedömer att psykisk ohälsa är särskilt utsatt situatuon. Det vanliga är berusning, sömn eller utvecklingsstörning. Men man bedömnde min målsägandes sitatuon som särskilt utsatt på grund av psykiska besvär och självskadebeteende, jag har inte hittat en enda hovrättsdom på liknande omständigheter. Domen är också jätteviktig för min målsägande då ingen trott på henne förut. Hon mår jättedåligt men det blev en viktig markering att hon blev trodd, för det blev hon inte av boendet eller av polis. Den tillalade hade också sagt att ingen kommer tro på henne, så hon har in i det sista känt att hon inte kommer bli trodd, och hon har svårt att ta in den här domen.