Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Lantbruksuniversitet möter suget efter älgar

Uppdaterad 2020-05-11 | Publicerad 2020-04-10

Under sändningen av "Den stora älgvandringen" som pågick dygnet runt i flera veckor visade sig tittarna älgintresse vara enormt. Det försöker nu Sveriges lantbruksuniversitet möta nu. Arkivbild.

Tittarsuccén "Den stora älgvandringen" avslöjade ett enormt sug efter mer kunskap om älgar.

Sveriges lantbruksuniversitet och älgexperten Göran Ericsson gör nu en satsning för att möta kunskapstörsten.

Samtidigt som tv-tittarna återigen kan följa älgarnas vandring längs ett urgammalt stråk i skogarna utanför Kullberg i Ångermanland drar Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) igång en kunskapssatsning. På lantbruksuniversitetets hemsida och Facebooksida kommer det att dyka upp olika slags kunskap om älgar i form av filmer, ny forskning, kuriosa och tillbakablickar om älgens historia.

– Vi vill svara på det stora intresset. Vi fick otroligt mycket frågor förra året och vi släpper svaren under de veckor som "Den stora älgvandringen" visas, säger Göran Ericsson, älgexpert och professor i viltekologi vid SLU.

Lugnet lockade

Han var med på resan förra året och lovordas av Stefan Edlund, som är producent för "Den stora älgvandringen".

– Han är den bästa älgexperten. Han är vår informationskälla till det mesta.

Stefan Edlund berättar att teamet bakom succén blev positivt överraskade av responsen från tittarna.

– Jag tror att kärnan på något sätt var lugnet, älven och älgarna – de är ju våra huvudrollsinnehavare. Det är en mäktig syn när de väl kommer och visar upp sig. Och man vet att det är live, säger han.

Relation i 10 000 år

Tittarna ställde framför allt frågor om klimatförändringen, hur människor påverkar älgarna och hur älgarna klarar vandringen.

– Älgen och människan har ju haft en relation i 10 000 år och om man ser i norra Sverige har älgen vandrat ungefär samma vandlingsled sedan istiden. Idag är älgen vårt kanske viktigaste nationaldjur och jaktbyte. Men för 200 år sedan var älgen nästan helt utrotad på grund av människan, säger Göran Ericsson.

Livesändningen flyttades för att många tittare befinner sig i coronakarantär i hemmet just nu.

– Vi drog igång en vecka tidigare, eftersom vi sett att frågorna har ökat markant de senaste veckorna när folk hamnat i karantän. Det blev lite ur hand i mun från riggningen till dess att vi körde igång. Allt är inte klart, men vi gör vad vi kan, säger Stefan Edlund.