Så länge stannar extremvärmen i Uppsala

Publicerad 2020-08-18

Ett molntäcke la sig som en filt över Uppsala under tisdagen.

Men för den badsugne gäller det ändå att passa på.

Snart blir det betydligt mer badkrukeväder.

Temperaturerna kommer att sjunka successivt under de kommande dagarna med någon grad om dagen. Så den som ser fram emot lata dagar på stranden bör passa på nu i början av veckan.

– Här i dag kan det blomma upp någon skur på eftermiddagen, men det är ändå i dag och i morgon som jag skulle säga är bästa badvädret. Det är riktigt varmt med svaga vindar. Om man är vid någon sjö så är det riktigt härligt i den här värmen, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.se.

– Men den här riktiga hettan som vi känt under helgen och i början av veckan börjar nu sakta att avta och på söndag blir det betydligt svalare.

Regn och lägre temperaturer

Från och med torsdag det blir det lite ostadigare väder med fler stackmoln och någon lokal regnskur. Temperaturmässigt är det dock fortsatt kring 25 grader fram till söndag då temperaturen sjunker till 20 grader, enligt prognosen. Under natten till lördag ser det även ut att komma en hel del regn. Mellan 3 och 15 millimeter.

– Så på sina håll kan det bli ganska kraftigt regn. Sedan under lördagen blir det lite skurar, stackmoln och temperaturer kring 25 grader.

På söndag får vi varierande molnighet, kanske någon regnskur och temperaturer som är mer normala augustitemperaturer än de vi upplevt nu i början av månaden.

Till helgen när regnområdena ska passera och svalare luft närmar sig så kommer det kunna blåsa upp och vara friska, lokalt även hårda, vindbyar.

Lurig väderprognos

Om eller när extemvärmen hittar tillbaka till Uppsala igen är svårt att sia om.

– Nästa vecka kommer det fortsätta att vara mestadels ostadigt. Lågtryck tar sig då in från sydväst och det kommer att vara regnigt och molnigt med temperaturer kring 20 grader, säger meteorologen.

– Vad som händer sista veckan i augusti är osäkert i nuläget. Det ser både ut att kunna slå om och bli soligt och varmt. Även om det inte blir lika varmt som det var nu under helgen. Eller så håller det här ostadiga vädret i sig. Det ser ut att bli det ena eller det andra. Inte något mellanting.

Stor risk för skogsbränder

Det råder inte eldningsförbud i Uppsala, men räddningstjänsten avråder från eldning sedan förra veckan och även meteorologen råder grillsugna att vara försiktiga vid elden.

– Det har varit torrt väldigt länge, vilket gör att risken för skogsbränder är extremt stor på vissa håll i Uppsala län. I och med att det här torra vädret håller i sig fram till helgen så kommer torkan även att tillta fram tills vi får regn och lägre temperaturer, säger han.

Följ ämnen i artikeln