Australiens ledare: Vi gör nog för klimatet

TT-AFP

Publicerad 2019-09-26

Australiens premiärminister Scott Morrison försvarade landets miljöpolitik i FN.

Australiens premiärminister Scott Morrison använde sitt FN-tal under onsdagen för att tillbakavisa påståenden om att landet inte gör tillräckligt för miljön.

– I Australien drar vi vårt strå till stacken i fråga om klimatarbete, och vi avvisar alla påståenden om motsatsen, sade Morrison.

Premiärministern sade även att Stora barriärrevet är både "levande och motståndskraftigt" – detta bara några veckor efter det att hans egen regering för första gången nedgraderat världsarvets framtidsutsikter till "mycket dåliga".

Morrison sade att Australien bara står bakom 1,3 procent av de globala utsläppen och att landet kommer att nå utsläppsmålen från Parisavtalet. Men premiärministerns bild av hur Australien klarar miljöarbetet delas inte av miljöorganisationer.

Enligt World Resources Institute är Australiens självuppsatta Parismål inte tillräckliga för att nå tvågradersmålet – det vill säga att hålla den globala uppvärmningen under två grader jämfört med förindustriell tid.

Med en befolkning på bara 25 miljoner var Australien, en av världens största kolproducenter, 2016 den 15:e största koldioxidutsläppskällan i världen och landet hade näst högst utsläpp per capita efter Saudiarabien, enligt data från Internationella energirådet.

Morrison antydde också i sitt tal att miljörörelsen med svenska Greta Thunberg i spetsen manipuleras av utomstående krafter. Han sade att han ofta kontaktas av unga som är oroliga för framtiden och att vi måste "respektera och utnyttja passionen och strävan från de yngre generationerna".

– Och vi måste skydda (dem) mot andra som försöker förvärra, eller ännu värre, utnyttja deras ångest för andra motiv.

ANNONS