Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Gustav Adolf

Sabuni inte rädd för SD

Publicerad 2021-11-17

Liberalernas ledare Nyamko Sabuni.

Sverigedemokraternas inflytande över en eventuell borgerlig regering oroar många liberaler.

Men inte partiledaren Nyamko Sabuni.

Hon är säker på att kunna försvara liberala värden.

Sverigedemokraterna kastar sin skugga över Liberalernas landsmöte i Linköping i helgen. En het debatt väntas om SD:s inflytande över en borgerlig regering, som L hoppas vara en del av efter valet nästa år.

– Det här är en viktig politisk tid i vårt partis historia, säger Sabuni till TT.

Att som ett socialliberalt parti prata med och delvis samverka med ett nationalkonservativt görs inte lättvindigt, understryker hon.

– Så det är inget enkelt beslut, men nödvändigt för landets utveckling, säger Sabuni.

– Annars kommer Socialdemokraterna få inneha regeringsmakten för tid och evighet framåt.

Många upprörda

I våras beslutade L:s partiråd att man skulle avveckla samarbetet med den rödgröna regeringen och sikta på en ny borgerlig regering.

Partirådets beslut innebar att en sådan regering ska kunna samtala och söka samsyn i politiska sakfrågor med alla partier, inklusive SD.

En stor majoritet sade ja till den linjen. Men det fanns också en stor minoritet som var upprörd.

Nu kommer diskussionen upp igen på landsmötet. Ett tjugotal motioner har lämnats in. Många av dem vill sätta tydligare gränser för vilket inflytande SD ska kunna få över en borgerlig regering.

Partistyrelsen tycker inte att L:s linje behöver förtydligas.

– Våra röda linjer, en liberal demokrati och det som håller upp den och håller den levande, det kommer vi aldrig ge avkall på oavsett vem vi samverkar med, säger Sabuni.

Inte oroad

Att SD skulle få sitta med i en regering har både L och Moderatledaren Ulf Kristersson uteslutit. Det som, enligt dem, kan bli aktuellt är samarbete i sakpolitiska frågor där man tycker lika.

SD väntas dock kräva ett avtal och en handlingsplan med reformer som ska genomföras.

SD-företrädare har även sagt partiets inflytande ska motsvara partiets riksdagsmandat.

– Jag är inte alls oroad. Det har aldrig varit så tidigare i Sveriges riksdag att den som bestämmer politiken är den som är störst. Det ser vi inte minst under de senaste två mandatperioderna, säger Sabuni.

Hon är säker på att L:s mandat kommer att vara avgörande för att en borgerlig regering ska kunna bildas.

– Det kommer jag att utnyttja till max.

Röda linjer

Bland motionerna på landsmötet finns förslag om att det inte ska förekomma budgetförhandlingar alls med SD.

Sabuni påpekar att överenskommelser på olika politiska sakområden nästan alltid påverkar budgeten. Därför kan man inte stänga dörren helt mot att förhandla delar av budgeten. Partiets linje är att en borgerlig regerings budgetpropositioner i första hand ska förhandlas fram av borgerliga partier.

I motionerna finns även förslag på andra röda linjer som inte ska få överträdas.

Ett exempel är att biståndsmålet på en procent inte ska ändras. Ett annat att ett volymmål för migrationspolitiken inte kan accepteras. Ett tredje att programutbudet hos public service radio och TV inte får inskränkas.

Sabuni ser inget behov av att sätta så precisa gränser.

– För mig är det viktigt att vi har principiella röda linjer, domstolars oberoende, fri media, respekt för asylrätten, internationella konventioner, minoriteters rättigheter och så vidare.

Sabuni uppger dock att hon inte är villig att dra ned på biståndet i en värld där fattigdomen ökar och demokratin går tillbaka.

Hon har också svårt att se att ett volymmål i migrationspolitiken skulle vara förenligt med asylrätten.

– Vad gör vi då med den som kommer precis efter det att taket har nåtts, får den då inte söka asyl ? Det kommer vi aldrig att acceptera, säger Sabuni.

– Däremot finns utrymme att respektera asylrätten och ändå strama åt invandringen i Sverige.

Sabuni utgår från att public service-tv och -radio inte blir aktuellt att ta upp med SD.

”Bra lösningar”

Hon vill att en borgerlig regering som i riksdagen söker stöd från SD i olika frågor ska fokusera på de stora samhällsproblemen.

– Där tror jag att vi kommer att kunna nå fram till bra lösningar också i samtal med SD.

Ett stort samhällsproblem som L-ledaren pekar på är integrationen som också är kopplad till en minskad migration. Ett av L:s stora nummer i valrörelsen blir en plan, Förortslyftet, för att Sverige inte ska ha några utsatta områden 2030. En del av den planen ska behandlas på landsmötet.

– Jag är övertygad om att SD som saknar integrationspolitik kommer att ansluta sig till liberalernas plan, säger Sabuni.

Hon tror också att de går att hitta gemensamma förslag när det gäller skolan, kampen mot brottsligheten och energipolitiken.

När L:s partiråd tog beslut om L:s linje i regeringsfrågan i våras, röstade en tredjedel nej.

Sabuni bedömer att landsmötet, som är partiets högsta beslutande organ, bekräftar partirådets beslut utan några större förändringar.

– Jag tror och hoppas att det blir med ännu större majoritet än i våras.