Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Matkriget i riksdagen

Publicerad 2014-03-12

Gästmatsalen i Riksdagshuset.

Protester mot ärtsoppa på torsdagar, klagomål på att fläsket är för tunt, hetsig debatt om Coca Cola är bättre än Pepsi – och moderater som stör sig på högljudda sossar.

Matsalen i riksdagshuset kryllar av inre stridigheter.

Här har du några av dem!

Ja, mat är verkligen något som engagerar våra riksdagsledamöten. Varje år samlas representanter för partierna i möten för att förmedla partiets syn på maten som serveras i riksdagshuet. Tidningen RE:public har begärt ut protokollen från dessa möten – och nu avslöjas matkriget som råder i riksdagens matsal.

En riksdagsledamot saknar skumdelfinerna i bistron, en annan tar upp den giftiga frågan huruvida Coca Cola är bättre än Pepsi (efter en kort diskussion enas man om att ha kvar Pepsi), och en tredje har funderingar kring salladen:

"Vad händer med broccolin när bara stjälkarna används i salladen?"

Samarbete över blockgränserna

Åsikterna kring maten leder till bistra strider inom partier – men också utsträckta händer över blocken i hopp om stöd.

Vurmen för klassisk husmanskost har enat representanter från flera partier.

En moderat tycker det är märkligt att servera oxbringa med sommargrön sallad när det finns rotmos. Uttalandet får medhåll från en vänsterpartist:

"All glädje utan rotmos är konstlad glädje."

En annan moderat har synpunkter på fläsket:

"Stekt fläsk ska enligt mors kokbok vara utav den sorten att tjockleken uppgår till närheten av en centimeter"

Ärtsoppan är känsligast

Det som skapat mest debatt är ärtsoppa och pannkakor. Två rätter som tidigare serverats varje torsdag – men som efter ilskna debatter fått ta ett steg tillbaka.

Det började med att en centerpartist sa att "det kanske är lite tråkigt att äta ärtsoppa varje torsdag."

Åsikten fick genast kritik, men restaurangrådet lyckades enas om att servera ärtsoppan varje månad som innehåller bokstaven R.

Kompromissen höll ett tag, tills en folkpartist tillslut fick nog:

"Dålig logistik när man ska lämna brickan. Dessutom är det helgerån att ta bort ärtsoppan på torsdagar."

På nästa möte sa en moderat: "Fortsätt bevaka pannkaksfrågan"

Grupperingar i matsalen

Precis som i skolmatsalar finns också grupperingar mellan partierna. En moderat stör sig extra mycket på sossarnas beteende i matsalen:

"Vi är många moderater som tycker om att äta lunch längst in i Strömmen. Där äter man ju samma mat som i brickmatsalen men får den serverad. Häromdagen var vi så många moderater där att vi upptog alla bord kl.12.30. Då kommer några S in och blir högljudda och otrevliga och menar att vi inte får göra så. Hur är reglerna egentligen?"

Senaste mötet i restaurangrådet skedde den 12 december 2013. Då var flera moderater upprörda över att en av ärtsoppe-torsdagarna hade bytts ut mot en klimatdag i köket.
"Det känns lite väl överförmyndaraktigt att man ska bestämma över huvudet på oss ledamöter vad vi ska äta. Det klarar vi så bra själva att ta beslut om", skrev en moderat.