Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Alliansen visade enad front

Publicerad 2013-11-15

Skickade ny känga mot Löfven – bakade in den i idrottsterm

VÄSTERÅS. Här visar alliansledarna återigen upp enad front på en partistämma.

Fredrik Reinfeldt och de andra lekte frågesport och delade ut en rad kängor mot Stefan Löfven (S).

– Som rödgrön lagkapten kan man inte säga att man inte vill ha med sig delar av sitt lag ut på plan, säger Reinfeldt.

Precis som på Moderaternas stämma i Norrköping nyligen så gjorde de fyra alliansledarna återigen ett gemensamt framträdande under Folkpartiets landsmöte i Västerås. Det hela resulterade i en frågesport som leddes av FP-ledaren Jan Björklund. Han frågade ut Hägglund (KD), Lööf (C) och Reinfeldt (M) bland annat om YA-jobb, avregleringen av apoteken och om skolan.

Attacker på Löfven

Men de fyra passade också på att skicka en hel rad med gliringar mot sina politiska motståndare och då framför allt S-ledaren Stefan Löfven. För en vecka sedan lämna han sitt besked i regeringsfrågan och sa att partiet går till val själva men att man är beredda att samarbeta med alla utom SD. Löfven ser Miljöpartiet som en naturlig samarbetspartner men ser dessutom gärna samarbete över blockgränsen med framför allt C och FP.

Men Fredrik Reinfeldt och de andra har sagt att alliansen står mot en rödgrön trepartikoalition inför valet nästa år. I dag drog statsministern en fotbollsliknelse om Löfvens agerande gentemot Vänsterpartiet.

– Man måste till och börja med veta vilken sport man ska deltaga i. Det är inte ensamorientering utan karta, det är en lagsport. Två lag ska stå mot varandra. Då kan man inte som rödgrön lagkapten säga att delar man inte vill ha med sig delar av sitt lag ut på plan, eller att man inte låtsas om det. Det blir dålig stämning och oklart vem som ska göra vad.

Talade i fotbollstermer

Både Jan Björklund (FP) och Annie Lööf (C) har avvisat S-inviten om framtida samarbete. Reinfeldt klämde i med en fotbollsmetafor även här.

– Man kan inte heller säga innan matchen börjar så ska Zlatan och Kim Källström komma över på vår sida, säger han.

Framträdandet i Västerås avslutades med att de fyra ställde sig med varsin skylt som tillsammans bildade frasen "Tillsammans vinner vi valet".

Stefan Löfven har via sin pressekreterare avböjt att kommentera kritiken.