Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Leopold

Obamas gräns har passerats

Publicerad 2013-08-26

Striderna i Syrien har blivit en global maktkamp - svenske Åke Sellström, 64, är mitt i hetluften

Syrien nekar, USA hotar, Ryssland och Iran varnar.

Inbördeskriget har blivit en global maktkamp.

Mitt i hetluften står svenske Åke Sellström, 64, som ska försöka ­identifiera vem som ligger ­bakom gasattacken.

Ett avgörande som kan få digra konsekvenser för världspolitiken.

KARTA

Natten till i onsdags small det. Något spreds i luften. Hundratals dog och tusentals skadades till följd av ­attacken i Ghouta-området utanför Damaskus.

En strid ström av videoklipp från området har spridits runt världen. På bilderna syns rum fulla med döda barn, människor som vrider sig i kramper. I fem dagar har boende ­begravt sina ­anhöriga, som de själva hävdar har gasats till döds av ­Assadregimen.

Redan för ett år sedan varnade USA:s president Barack Obama för att ­användandet av kemiska stridsmedel var en ”röd ­linje” som om den korsades skulle förändra situationen drastiskt. Uttalandet anses betydelsefullt då Obama yttrat sig på liknande sätt kring Irans kärnvapen­program.

Mobiliserar styrkor

I går lovade den syriska regimen att FN-inspektörerna skulle få tillgång till området för den misstänkta gasattacken. Trots det mobiliserar USA sina militära styrkor kring Medel­havet. Missilplattformar har placerats i Turkiet och Medelhavsflottan har förstärkts. Samtidigt skickar både Ryssland och Iran en varning västerut.

– Vi uppmanar de som överväger att genomföra en militär aktion i Syrien att använda sitt sunda förnuft och undvika ett tragiskt misstag, säger Massoud ­Jazayeri, biträdande stabschef för Irans väpnade styrkor, till nyhetsbyrån Fars.

Mitt i hetluften finns Åke Sellström, 64, från Umeå. Han är expert på kemiska och biologiska stridsmedel och ledare för den grupp av FN-inspektörer som finns på plats i Damaskus och nu ska besöka det drabbade Ghouta-området.

Samtidigt som Åke Sellströms vapeninspektörer ska försöka identifiera vad som dödat så många i Damaskus och i bästa fall vem som utfört attacken, har USA:s närmaste allierade Storbritannien redan bestämt sig:

”Hänsynslöst”

– Vi är säkra på att det var Assadregimen som utförde den här storskaliga kemiska attacken. Vi kan inte, på 2000-talet, tillåta uppfattningen att kemiska vapen får användas hänsynslöst, att människor kan dödas på det här sättet och att det ­inte ska komma konsekvenser, säger utrikesminister William Hague till AFP.

"Varje timma räknas"

FN-chefen Ban Ki-Moon uttalade sig timmar innan hans vapeninspektörers undersökning av den misstänkta platsen för en gasattack skulle påbörjas, skriver TT.

Ban Ki-Moon antydde att det redan var för sent att göra en bra undersökning:

– Varje timma räknas. Vi har inte råd med fler förseningar. Världen iaktar Syrien. Vi kan inte tillåta vad som förefaller vara ett allvarligt brott mot mänskligheten, sa han till reportrar under sin vistelse i Sydkorea på måndagsmorgonen.

Tusentals drabbade i attacken

Natten mot onsdag ägde en explo­tion rum utanför Damaskus. Strax därefter ­började människor i området dö av symptom som liknar de som uppstår vid nervgasexponering.

I förrgår konstaterade Läkare utan gränser i vad som bedöms vara den trovärdigaste rapporten hittills att 355 personer dött av ”neurotoxiska symptom”, ytterligare 3 600 personer ska ha tvingats uppsöka vård efter det misstänkta ­gasangreppet.