Nära bli utslängd från bostadsrätt

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-03-06

Jan Emanuel Johansson äger ett fastighetsimperium – och är van vid att hamna i blåsväder i samband med fastighetsaffärer.

Det visar Aftonbladets granskning.

TILL SALU Villan i Visby är till försäljning – för 3 450 000 kronor.

Den blivande socialdemokratiske riksdagsmannen Jan Emanuel Johansson höll på att bli utslängd från sin bostadsrätt på Simpbylevägen i Norrtälje hösten 2002.

Bostadsrättsföreningen anklagade honom för att inte ha bott i lägenheten utan använt den som bostad åt elever i sitt utbildningsföretag. Föreningen vände sig både till kronofogden och tingsrätten för att få Johansson avhyst.

Anklagad för lurendrejeri

När han strax därefter sålde sin lägenhet valde bostadsrättsföreningen att återkalla ärendet från tingsrätten. Problemet hade ju löst sig.

Men inte för Jan Emanuel Johansson.

Den nye bostadsrättsinnehavaren anklagade Johansson för lurendrejeri, eftersom han påstått att lägenheten var 24 kvadratmeter. En kort tid efter köpet visade det sig att den bara var 19,8 kvadratmeter. Då gick den nye ägaren till Norrtälje tingsrätt.

Gjorde upp med ägaren

I sin dom 2003 säger tingsrätten att ytan var 19,8 kvadratmeter, men att ”ingen av parterna kände till det vid tidpunkten för köpet”. Johansson hade alltså inte lurats, enligt tingsrätten.

Johansson gjorde sedan upp med den nye ägaren om förlikning, och gav honom 15 000 kronor som ersättning för att lägenheten var mindre än 24 kvadratmeter.

Sedan bostadsrättstvisten löstes har Jan Emanuels fastighetsimperium vuxit kraftigt. Huvuddelen av hans sex fastigheter (och en bostadsrätt) ägs av hans olika företag och används eller har använts som behandlingshem.

Men han och hustrun äger själva parets 240 kvadratmeter stora villa i Norrtälje.

Bostadsrätten i Stockholm var tänkt som övernattningslägenhet för Johansson om han hade kommit in i riksdagen 2006, vilket han inte gjorde.

Tjänade 1,8 miljoner 2007

Jan Emanuel Johansson har aldrig behövt oroa sig för att fastighetsimperiet ska förskingras om han och hustrun skiljs. Enligt äktenskapsförordet är fastigheterna – utom villan där paret bor – hans enskilda egendom.

Jan Emanuel Johansson tjänade 1 889 966 kronor under 2007 och året innan 1 662 049 kronor, alltså totalt 3 552 015 kronor på två år.