Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

"Vi bluffar inte med priset"

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-21

ICA slår tillbaka mot anklagelserna

Fusk och bluff.

ICA har hamnat i blåsvädret då flera butiker anklagas för att luras med prissättningen.

– Definitivt inte, det är en oerhörd viktigt fråga för oss att ligga rätt i pris, säger Ann Carlsson chef för affärsområden på ICA Sverige.

DN:s granskning visar att flera av Sveriges största ICA-butiker har bluffat med priserna.

Efter att Pensionärsorganisationen, PRO, gjort sin årliga prisgranskning, så har butikerna höjt priserna på matvarukassarna.

ICA Maxi Norsborg var till exempel billigast i Stockholmsområdet under PRO:s granskning. Men plötsligt en av de dyraste efter, då butiken höjde priserna med drygt 20 procent.

Försöker ha låga priser

Men Ann Carlsson, chef för affärsområden på ICA Sverige, menar att det är svårt att jämföra prisundersökningar över tid. Och ger en annan bild av hur ICA-butikerna jobbar.

– Vad det gäller matpriser i butik så är vi extremt angelägna att hålla tillbaka dem så mycket vi bara kan. Det är en av våra hygienfaktorer, säger hon.

ICA har ingen central prissättning. Istället är det varje ICA-handlare själv som bestämmer vad korven och mjölken ska kosta.

Kan variera från butik

– Somliga av dem ligger rätt på den lokala marknaden och har lägre priser, andra gör det inte. Det skiljer sig åt, säger Ann Carlsson.

Men däremot berättar Ann Carlsson att ICA redan tidigare har hört ryktena om att det finns ICA-handlare som höjer priserna efter att PRO gjort sin prisundersökning.

– Om så är fallet, om den typen av rykten uppstår så är vi alltid väldigt tydliga med att det inte är okej att göra så. Det är självklart inte okej, säger Ann Carlsson.

Bluffar ICA med varupriserna?

– Generellt sätt måste jag få säga att vi bluffar inte. Vi skulle inte vara så framgångsrika annars, det är en av våra huvudfrågor mot kunderna att man kan lita på oss, det vill jag betona, säger hon.

"Klart de bluffar"

Men Daniel Nilsson, en av grundarna bakom sajten Matvarupriser.se , som gör prisjämförelser på mat, säger något helt annat. Han menar att många ICA-handlare vet om när PRO:s undersökningen ska genomföras och taktiksänker priserna.

– Det är klart ICA bluffar med priserna. De ger konsumenterna vilseledande information. Och ICA gick nyligen ut i en reklam och sa de sänkt priserna på flera varor, men det har de egentligen inte gjort, säger han.