Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Svininfluensan kan stänga skolor

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-05

Tomma klassrum och inställda lektioner kan bli resultatet i höst om spridningen av svininfluensa fortsätter. Efter smittvarningen på en förskola i Partille tror Smittskyddet nu att större elevgrupper kan drabbas.

– Till hösten kommer kanske större grupper i till exempel skolorna bli sjuka. Det ställer ju oss inför lite speciella utmaningar. Men vid det laget borde vi ha mer information om den här nya influensan, säger Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götaland, till TT.

Tre avdelningar varnade

På fredagen framkom det att samtliga tre avdelningar på en förskola i Partille har varnats för smittspridning av svininfluensan. Detta med anledning av att ett av de senaste svenska influensafallen haft nära kontakt med förskolan.

Leif Dotevall rekommenderar att alla som är oroliga eller känner av symptom ska ringa sjukvårdsupplysningen i stället för att uppsöka akutmottagningar. All provtagning för misstänkta influensafall sker just nu på infektionsklinik.

Åtta har dött

I Sverige har sammanlagt 14 fall av svininfluensa hittills konstaterats, elva i Stockholms län och tre i Västra Götaland. Enligt de senaste siffrorna från Världshälsoorganisationen (WHO) verkar smittan åter ha tagit fart. Bara den senaste veckan har över 2 600 nya fall av smittan bekräftats runtom i världen. Av dem har åtta dött.