Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Rysk trebent hund fick nytt svenskt hem

Publicerad 2012-02-07

Vovven var med i bilolycka

Sexåriga tiken Cameo hamnade på ett hundhem i Ryssland efter att ha blivit av med både husse, matte och ett ben i en bilolycka.

Men en målmedveten familj i Gunnarstorp hade bestämt sig för att hunden skulle få ett nytt hem i Sverige.

Hunden har fått ett nytt hem i Sverige.

Famljen i skånska Gunnarstorp kom i kontakt med hundhägnet i S:t Petersburg förra våren genom ett kontaktnät för djurvänner på Facebook, som mamma Cecilia Jönsson var med i. Där fick hon för första gången se bilder på tiken Cameo, eller Kamer som är hennes ryska namn, som bodde utomhus på hundhemmet tillsammans med 800 andra hundar.

– För henne är det himmelriket att ha fått komma hit till oss, säger hon.

Den sexåriga Schäferblandrasen hade hamnat på det kommunala hundhemmet tre år tidigare efter att hennes tidigare matte och husse och deras son omkommit i en bilolycka. Cameo själv överlevde kraschen men fick ena bakbenet amputerat och ett antal tänder utslagna.

Första adoptionen från Ryssland

Familjen Jönsson, som har tagit hand om djur som har farit illa tidigare, fastnade direkt för hunden.

– Jag kan inte riktigt förklara det. Det är kärlek. Titta bara på hennes ögon, säger Cecilia Jönsson.

Men processen att få hem Cameo till Sverige var ingen enkel femma. Det var nämligen första gången som en hund adopterades lagligt från Ryssland till Sverige. Reglerna med vaccinering och karantäntider var omfattande och många mejl skickades fram och tillbaka innan de ens visste vilka krav de behövde uppfylla för att få föra in hunden.

Väntade i nio månader

Men efter att regelverket förenklats vid årsskiftet kunde Cameo äntligen flygas till den väntande familjen på Arlanda, efter mer än nio månaders väntan.

– Jag hade ont i magen hela vägen dit. Vi visste ju bara det som de hade berättat för oss om hur hon var och hur hon fungerade med andra hundar, säger Cecilia Jönsson.

Men hon hade inte behövt vara orolig. De fick fin kontakt redan från början och Cameo leker gärna med familjens andra hundar och katter.

– Det kunde inte ha blivit bättre, säger hon.

Sover i sonens rum

Cameo har fattat särskilt tycke för 22-årige sonen Joakim i vars rum hon helst sover.

– Så fort jag går utanför dörren så står hon där innanför och piper, säger han.

Enligt Cecilia märks det att hon har fått klara sig själv ibland. Hon gillar till exempel inte att bli lämnad ensam, men det har också andra sidor.

– Hon är väldigt "street smart". Till exempel blöter hon sin hundmat själv genom att skvätta över vatten från vattenskålen, berättar hon.

Familjen är så nöjda att de gärna skulle adoptera en hund från Ryssland igen.

– Nu vet vi ju hur man gör, säger hon.